Hagia Sophia: protestatari greci ard steagul turc, după prima rugăciune musulmană - VIDEO

© PAN Photo / Accesați arhiva multimediaШествие памяти жертв геноцида армян 1915 года
Шествие памяти жертв геноцида армян 1915 года - Sputnik Moldova
Abonare
După decizia Ankarei de a transforma catedrala Hagia Sophia într-o moschee şi după ce a avut loc prima rugăciune musulmană după zeci de ani, unii greci revoltaţi au dat foc steagului turcesc pentru a protesta.

BUCUREŞTI, 27 iul – Sputnik. Decizia Ankarei de a transforma catedrala Hagia Sophia din muzeu în moschee a fost întâmpinată cu proteste în Grecia, care a considerat măsura drept un afront la adresa moștenirii creștine.

A l'intérieur de la basilique Sainte-Sophie - Sputnik Moldova
Rusia: Intențiile Turciei privind Hagia Sophia, „o amenințare” pentru civilizația creștină
Ministerul grec de Externe a numit-o „o lovitură la adresa acestei moșteniri culturale a umanității” și chiar a avertizat asupra riscului ca mozaicurile și alte opere de artă din interiorul Hagiei Sophia să fie deteriorate, „pe lângă simbolismul unei astfel de măsuri”, potrivit RT

În orașul Tesalonic, activiști ortodocși au dat foc unui steag turcesc în cadrul unui miting organizat pentru a protesta împotriva acestei schimbări.

Mai mulţi protestatari țineau în mâini drapelul național grecesc, precum și pancarte pe care scria „Boicotează Turcia”.

Drept reacţie, Ministerul turc de Externe a transmis un răspuns dur.

Grecia „și-a demonstrat încă o dată ostilitatea față de islam și Turcia”, a precizat acesta. Descriindu-i pe omologii lor greci drept „copiii răsfățați ai Europei”, diplomații turci au sfătuit Grecia să „se trezească din visul ei bizantin din care nu a fost capabilă să se trezească timp de 567 de ani”.

Reacţia dură nu a fost lăsată fără răspuns din partea Atenei.

"Manifestările emfatice de fanatism religios și naționalist în Turcia actuală… nu sunt demne de răspuns”, a afirmat sâmbătă Ministerul de Externe într-o scurtă declarație.

Hagia Sophia nu este singura chestiune spinoasă în relațiile dintre Turcia și Grecia. Aliate în cadrul NATO, cele două națiuni sunt în conflict cu privire la statutul Ciprului, precum și cu privire la alte dispute teritoriale în Marea Egee.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0