Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Studiu: Trei lucruri care îi îngrijorează cel mai mult pe moldoveni

© Sputnik / Miroslav RotariБлошиный рынок
Блошиный рынок  - Sputnik Moldova
Abonare
Cel mai nou studiu arată că moldovenii sunt îngrijorați în cea mai mare măsură de sărăcia în care trăiesc, prețurile mari la produse și lipsa locurilor de muncă.

CHIȘINĂU, 27 iul - Sputnik. Reprezentanții Asociației Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova au prezentat rezultatele studiului Republica Moldova la trei decenii de independență. Studiul pune în prim plan poziția societății referitor la politică, problemele cu care se confruntă oamenii simpli, posibilitățile financiare și schimbările pe care și le doresc în societatea noastră. Moldovenii au fost întrebați care sunt problemele care îi îngrijorează cel mai mult după trei decenii de independență.

”Pe primul loc se situează sărăcia, prețurile mari la produsele de primă necesitate. Pe al doilea loc sunt aspecte ce țin de sănătate. Pe locul trei este situația economică: șomajul, lipsa locurilor atractive de muncă - lipsa locurilor de muncă bine plătite. Oamenii consideră că acesta este un factor care influențează migrația excesivă. Pe locul patru este corupția”, a precizat doctorul în sociologie, Victor Mocanu.

Cetățenii țării noastre au fost întrebați și dacă lucrurile în Moldova merg într-o direcție corectă. Șapte persoane din zece consideră că lucrurile merg într-o direcție greșită în țara noastră, fiecare a cincea persoană a spus că direcția este bună și aproape 14 la sută nu au putut să dea un răspuns clar la această întrebare.

Industrie - Sputnik Moldova
Este posibil: Vor apărea noi locuri de muncă în raioane – cum obținem aceasta

La capitolul nivelului de trai al cetățenilor, 29 la sută dintre persoanele care au fost chestionate au declarat că traiul lor este mult mai bun decât cel al părinților. Fiecare a patra persoană a declarat că nivelul de trai este același ca al părinților și 42 la sută au arătat că trăiesc puțin mai rău decât au trăit părinții lor.

Studiul reprezintă un compartiment din monografia colectivă pe care o va lansa Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova în luna august 2021. Monografia colectivă se va intitula ”Republica Moldova la 30 de independență ” și va conține rezultatele studiilor asociației pe parcursul a 30 de ani. Vor fi prezentate date în dinamică despre ce s-a întâmplat în Republica Moldova în domeniul social, politic și economic.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0