Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Wood Mackenzie: Nord Stream 2 va reduce semnificativ prețurile gazelor naturale în Europa

© Sputnik / Сергей Гунеев / Accesați arhiva multimediaВ цехе "ЭТЕРНО" ПАО "Челябинский трубопрокатный завод"
В цехе ЭТЕРНО ПАО Челябинский трубопрокатный завод - Sputnik Moldova
Abonare
Consumatorii europeni vor beneficia de prețuri mai mici la gaze în cazul în care conducta subacvatică din Rusia către Germania, Nord Stream 2, va fi finalizată, a remarcat grupul de consultanţă energetică Wood Mackenzie.

BUCUREŞTI, 27 iul – Sputnik. Analiștii se așteaptă ca prețul la combustibilul albastru în Europa să scadă cu până la 25 la sută după ce Rusia va începe să pompeze gaze naturale prin conducta de 1.200 km, care porneşte din Rusia şi va ajunge, pe sub Marea Baltică, până în Germania.

„Dacă Nord Stream 2 rămâne neterminată, este de așteptat ca anul viitor indicele de referinţă TTF să ajungă la aproximativ 4 dolari la milion de unități termice britanice. Dar, dacă proiectul va fi finalizat, aşa cum speră susținătorii acestuia, la începutul anului 2021, atunci estimăm că prețul mediu TTF în acel an ar putea scădea la aproximativ 3 dolari”, au scris analiștii de la Wood Mackenzie, citaţi de RT

Prețurile mai mici la gaze ar fi, evident, „o veste bună” pentru consumatorii europeni, iar acest lucru ar putea crește consumul global de gaz. Regiunea are nevoie de livrarea unei cantităţi mai mari de gaz, deoarece va înlocui treptat cărbunele pentru a trece la surse de energie mai verzi.

L'usine Yamal GNL - Sputnik Moldova
Nu au rezistat concurenței: Europa și Asia renunță la gazul lichefiat american

Totuşi, finalizarea conductei dezvoltate în Rusia ar împiedica planurile SUA de a stimula transferurile proprii de gaz natural lichefiat (GNL) către regiune.

Administrația Trump a încercat mult timp să blocheze proiectul. Când nu au dat rezultate încercările de a convinge aliații (în special Germania) că Nord Stream 2 va crește dependența europeană de Rusia, Washingtonul a început să ia măsuri mai concrete. Anul trecut, construcția rețelei de gaze a fost oprită, SUA amenințând să sancționeze navele implicate în proiect, determinând compania elvețiană Allseas să își retragă navele din apele daneze, unde se află ultima porțiune neterminată. Deşi măsura a amânat lansarea, Rusia face eforturi pentru finalizarea rutei pe cont propriu.

De asemenea, SUA au intensificat din nou presiunile împotriva proiectelor energetice ruseşti. La începutul acestei luni au amenințat că vor impune sancțiuni asupra celor care intenţionează să investească sau să lucreze la construcția sau întreținerea Nord Stream 2 în viitor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0