Blugi și adidași: Cum a influențat Olimpiada-80 moda în URSS

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Accesați arhiva multimediaВыставка коллекции предметов, связанных с Олимпийскими играми 1980 года в Москве
Выставка коллекции предметов, связанных с Олимпийскими играми 1980 года в Москве - Sputnik Moldova
Abonare
În 1980 Jocurile Olimpice care s-au desfășurat la Moscova au schimbat radical tendințele în materie de modă în Uniunea Sovietică.

După competiții, adidașii au început să fie folosiți nu numai pentru sport, ci și în viața de zi cu zi. Fashioniștii au ieșit în stradă în tricouri de mărci străine și blugi, care costau bani fabuloși pe atunci. Modul în care Olimpiada-80 a influențat imaginea cetățeanului sovietic - în materialul Sputnik.

Blugii costau mai mult decât un salariu mediu lunar

După Jocurile Olimpice de Vară din 1980 în URSS au devenit populare hainele de import. Blugii, care și mai devreme erau cunoscuți în Uniunea Sovietică, au devenit și mai căutați. 

© Sputnik / Игорь МихалевBlugii erau populari în rândul tinerilor sovietici la începutul anilor 80
Blugi și adidași: Cum a influențat Olimpiada-80 moda în URSS - Sputnik Moldova
Blugii erau populari în rândul tinerilor sovietici la începutul anilor 80

Costul lor putea fi mai mare decât un salariu mediu lunar al unui cetățean sovietic. 

"După Olimpiată comerțul de blugi a devenit foarte dezvoltat în URSS. Blugii costau foarte scump și au devenit cel mai important articol de garderobă pentru fiecare fashionist. Pe sub mână erau vânduți cu 120-200 de ruble, având un salariu de 100 de ruble în medie", a declarat pentru Sputnik specialistul în istoria modei Alexandr Vasiliev.

De asemenea, în trend erau tricourile, topurile, în special cu inscripții străine, de exemplu, Puma, Adidas. Era dificil să achiziționezi haine originale, așa că se făceau trucuri.

"Adesea, astfel de tricouri erau făcute acasă. Din carton era decupat logo-ul unei mărci sportive străine și era aplicat pe un tricou alb sovietic", notează Vasiliev.

În plus, devin la modă costumele sport și adidașii. 

© AP Photo / Thomas MeyerFete în tricouri cu emblema Olimpiada-80
Blugi și adidași: Cum a influențat Olimpiada-80 moda în URSS - Sputnik Moldova
Fete în tricouri cu emblema Olimpiada-80

"În vara anului 1980, Moscova a fost inundată de fani, sportivi, reprezentanți ai delegațiilor îmbrăcați în îmbrăcăminte sport și adidași. În plus, pentru Jocurile Olimpice au fost produse o mulțime de materiale vizuale: fotografii, cărți poștale, filme, în care la fel erau prezentați sportivii străini și ai noștri în echipamente moderne și frumoase. Asta le-a sugerat oamenilor că se poate purta încălțăminte sport nu numai la antrenamente, educație fizică, iar adidașii pot fi încălțați nu numai pentru a merge la casele de vară, ci pot fi folosiți ca un accesoriu la modă. În acest sens, Jocurile au schimbat percepția oamenilor față de îmbrăcămintea sport ", explică autorul cărții „Adidași: biografia culturală a încălțămintei sporttive” Ekaterina Kuliniceva.

© Sputnik / Сергей КивринUn sportiv sovietic ține în mâini „Adidas”
Blugi și adidași: Cum a influențat Olimpiada-80 moda în URSS - Sputnik Moldova
Un sportiv sovietic ține în mâini „Adidas”

La competiție, sportivii sovietici au evoluat în „olimpici” roșii (așa se numea încălțămintea). Ulterior, astfel de încălțăminte, precum și tricouri roșii de tricotaj cu inscripția „URSS” devin populare, spune Asia Aladjalova, colecționară de îmbrăcăminte și accesorii vintage, specialist în istoria modei.

„Echipamentul era comod și de o calitate foarte bună. Când noi (sportivii) am primit-o, dacă ceva nu se potrivea, imediat se ajusta", își amintește sportivul călăreț sovietic Yuri Salnikov, care la Olimpiada-80 a câștigat bronzul în campionatul individual.

Aladjalova susține că anii 80 sunt anii sportului. Potrivit ei, asupra percepției cu privire la îmbrăcămintea sport a influențat nu doar Olimpiada. 

© Sputnik / Владимир ФедоренкоEchipa națională de gimnastică artistică a URSS în uniforma Adidas
Blugi și adidași: Cum a influențat Olimpiada-80 moda în URSS - Sputnik Moldova
Echipa națională de gimnastică artistică a URSS în uniforma Adidas

"În anii 80 a apărut și gimnastica pentru femei. Anume atunci lumea a aflat despre jambiere înalte și costume de baie datorită Jane Fond, o actriță americană care a popularizat fitness-ul", adaugă Aladjalova.

Adidași erau decorați cu guașă

În anii 80 încălțămintea sport a dobândit o valoare specială în rândul cetățenilor sovietici, care și-au vopsit adidașii cu vopsele colorate și atașau noi tălpi la „Adidas”.

"Oamenii cumpărau adidași chinezi albi și îi pictau cu guașă în culori la modă: verde, galben, în nuanțe de roz. Așa și-au diversificat hainele pentru a ieși în evidență", notează Vasiliev.

Fashioniștii apelau adesea la atelierele de reparație a încălțămintei din Moscova pentru înlocuirea tălpilor, spune Kuliniceva. „Adidas” era dificil de obținut, dar era mai accesibilă încălțămintea cu spini pe talpă. Oamenii înlăturau acești spini și le atașau tălpi mai confortabile din cauciuc, care aveau pori de mici dimensiuni. Se considera un mare noroc dacă cineva din propriul anturaj lucra la uzina experimentală „Sport”, unde se producea „Adidas” în bază de licență.

© Sputnik / ПетрухинÎncălțăminte sovietică de la începutul anilor 80
Blugi și adidași: Cum a influențat Olimpiada-80 moda în URSS - Sputnik Moldova
Încălțăminte sovietică de la începutul anilor 80

"Cunoscuților de la fabrică li se ofereau adidași vechi cărora le erau atașate tălpi noi. Prin urmare, uneori întâlnești modele hibrid „Adidas” care nu sunt în linia oficială: partea superioară este de la un model, iar talpa este de la altul. Cum au apărut acești adidași - nu este clar. Ori a fost experimentul cuiva sau germanii nu au adus talpa potrivită în URSS și a trebuit să o atașeze pe cea care a fost. Sau cineva și-a păstrat câteva perechi ", comentează Kuliniceva.

În general, anii 80 erau faimoși prin tendinșa de „auto-cusătură”. Acesta este termen din argoul sovietic, care a fost folosit pentru a se referi la lucruri făcute manual.

"Mulți oameni aveau o mașină de cusut acasă și încercau cumva să facă haine, imitând Occidentul. Nimeni nu purta sarafane în stil rusesc în 1980", adaugă Vasiliev.

Invenții ale designerilor sovietici

Pe lângă echipamentul sportiv, special pentru echipa națională sovietică erau create costumele de ceremonie de către Veaceslav Zaitsev. Pentru crearea costumelor olimpice, designerul a primit ulterior Ordinul de Onoare.

© Sputnik / Борис КауфманDesignerul Veaceslav Zaitsev
Blugi și adidași: Cum a influențat Olimpiada-80 moda în URSS - Sputnik Moldova
Designerul Veaceslav Zaitsev

Echipa națională sovietică a participat la ceremonia de deschidere a Jocurilor în costume de culoare crem. 

© Sputnik / Роман ДенисовUniformă pentru sportivii Olimpiadei-80
Blugi și adidași: Cum a influențat Olimpiada-80 moda în URSS - Sputnik Moldova
Uniformă pentru sportivii Olimpiadei-80

Cele pentru bărbați și femei erau asemănătoare: avea umeri pătrați și revere ascuțite. Femeile purtau fuste plisate până la genunchi, bărbații - pantaloni. Poate că acest stil nu a fost nou pentru anii '80, dar a rămas relevant, comentează Aladjalova. - Fustă plisată până la genunchi, nu strânsă, trapezoidală. Jacheta cu umeri pătrați căptușiți este cu adevărat stilul anilor 80. Femeile din echipele naționale sovietice au îmbrăcat astfel de costume la marea deschidere". 

© Sputnik / Дмитрий ДонскойEchipa națională a URSS la deschiderea Olimpiadei
Blugi și adidași: Cum a influențat Olimpiada-80 moda în URSS - Sputnik Moldova
Echipa națională a URSS la deschiderea Olimpiadei

Nu numai sportivii sovietici au primit o nouă uniformă, ci și oameni care lucrau în sectorul serviciilor la Jocurile Olimpice. Vânzătorii, traducătorii și curierii au „îmbrăcat” noi ținute ale designerilor sovietici.

Ursul Olimpic era aplicat pe haine și genți

Deosebit de popular în timpul Olimpiadei era logotipul cu talismanul oficial al Jocurilor - Mishka. Era foarte apreciat sub formă de ecusoane, pe genți sport de umăr din piele.

© AP Photo / DITricou cu Ursului Olimpic la magazinul de suvenire din Satul Olimpic
Blugi și adidași: Cum a influențat Olimpiada-80 moda în URSS - Sputnik Moldova
Tricou cu Ursului Olimpic la magazinul de suvenire din Satul Olimpic

"Gențile sport cu emblema Jocurilor Olimpice din 1980 au devenit foarte populare și au rămas. Până în anii 90 școlarii purtau în ele hainele pentru sport sau chiar și pentru școala de muzică. Aceste genți s-au dovedit a fi „longevive”, spune Aladjalova.

Și astăzi Ursul Olimpic poate fi întâlnit pe haine și accesorii ale fashioniștiolor contemporani. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0