Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Parlamentul va lua o decizie importantă pentru fermieri: Despre ce este vorba

© Sputnik / Miroslav RotariRadu Mudreac
Radu Mudreac - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Comisiei parlamentare de profil, Radu Mudreac, spune că cei 100 de milioane de lei alocați de Guvern pentru agricultură, prin asumare de răspundere, ar putea fi direcționați spre compensarea pierderilor suportate de fermieri în urma secetei și a grindinei.
Parlamentul va lua o decizie importantă pentru fermieri: Despre ce este vorba

Deputatul Radu Mudreac a declarat pentru Sputnik Moldova că va propune săptămâna aceasta o modificare la legea subvenționării prin care cei 100 de milioane lei pe care Guvernul i-a alocat fondului de subvenționare în agricultură să fie repartizați pentru gospodăriile care au suferit din cauza secetei și a grindinei.

„Am înregistrat o inițiativă de derogare la legea subvenționării ca acei 100 de milioane de lei să fie alocați pentru acoperirea pierderilor gospodăriilor agricole din cauza secetei și a grindinei. La nivelul administrațiilor locale, procedura de compensare a acestor pierderi se examinează deja. În lege este precizat cine beneficiază de subvenții, dar nu este scris cine beneficiază de sprijin în caz de calamități sau situații excepționale. Acei 100 de milioane de lei vor fi alocați pentru acoperirea pagubelor, iar proiectul urmează să fie adoptat săptămâna aceasta de Parlament”, a precizat deputatul Radu Mudreac.

Potrivit datelor Ministerului de resort, seceta continuă să producă pagube în multe gospodării din țară, afectând și culturile de grupa a doua. Astfel, pe lângă faptul că unii fermieri au pierdut recolta de cereale de toamnă, riscă să nu mai aibă ce recolta nici la floarea soarelui și porumb. Situația este diferită de la regiune la regiune, în mare parte fiind afectați fermierii ce nu au acces la irigare. Totodată, în mai multe raioane, gospodăriile agricole au suferit și din cauza grindinei care a afectat mai multe plantații.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0