CHIȘINĂU, 19 iul – Sputnik. Participanții la conflictul armat de pe Nistru s-au adunat din nou pentru a picheta clădirea Parlamentului. Dacă inițial la protestele lor au răsunat în principal revendicări sociale în sprijinul drepturilor veteranilor, acum se aud mai multe și mai multe lozinci politice - de exemplu, cererea de demisie a președintelui și, cel mai curios, despre „unire”.
În fața clădirii Parlamentului s-au adunat câteva sute de protestatari. Aceasta, deși în cererea depusă la Primărie, numărul aproximativ de protestatari menționat a fost de 45 de persoane.
Reamintim că, din cauza pandemiei cu COVID-19, în Republica Moldova este în vigoare starea de urgență în sănătatea publică și o serie de restricții în acest sens. De exemplu, numărul participanților la evenimentele de masă nu trebuie să depășească 50 de persoane.
Între altele, protestatarii îi critică și pe reprezentanții legii care sunt implicați în asigurarea ordinii publice.
Ministerul de Interne contează pe faptul că protestele se vor desfășura pașnic.
De asemenea MAI a chemat protestatarii să nu blocheze drumurile, să nu împiedice circulația altor cetățeni și să nu comită acțiuni agresive față de oamenii legii care asigură ordine publică.
Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Mariana Grama, a menționat sâmbătă că Poliția va fi prezentă pe întreaga durată a desfășurării manifestației duminică, 19 iulie, și va asigura buna pașnica desfășurare a acestui protest, cu asigurarea ordinii publice, așa cum prevede legea. Totodată, în cazul încălcării ordinii publice de către participanți, Internele își rezervă dreptul de a sista întrunirea sau, în cazul nereușitei sistării, să disperseze forțat întrunirea.
Secretarul de stat din MAI le-a recomandat organizatorilor protestelor să nu admită repetarea situației de la protestul din 16 iulie.
Atunci, 10 polițiști și 4 carabinieri, care asigurau ordinea publică și încercau să deblocheze traficul pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, au avut nevoie de asistență medicală după ciocniri cu protestatarii în apropierea clădirii Parlamentului. Mariana Grama a declarat că mai mulți reprezentanți ai legii s-au ales cu traumatisme cranio-cerebrale, brațe și picioare rupte, contuzii.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova