Prim-ministrul Chicu a discutat cu omologii săi din Federația Rusă și Kazahstan

© Photo : Guvernul Republicii Moldova Summitul șefilor de guvern din statele membre ale Uniunii Economice Euroasiatice
Summitul șefilor de guvern din statele membre ale Uniunii Economice Euroasiatice - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
În cadrul vizitei la Minsk, premierul Ion Chicu a făcut un schimb de opinii cu prim-ministrul Federației Ruse, Mihail Mișustin, și cu Askar Mamin, șeful Guvernului din Republica Kazahstan.

CHIȘINĂU, 17 iul – Sputnik. În cadrul discuțiilor au fost abordate măsurile necesare pentru intensificarea parteneriatelor interguvernamentale, în special pe dimensiunea comercial-economică moldo-rusă și moldo-kazahă, anunță Direcţia Comunicare și Protocol a Guvernului Republicii Moldova.

Russia Moldova Россия Молдова Фла Флаги - Sputnik Moldova
Foto: Pavel Filip s-a întâlnit cu ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vesnețov
Șeful Guvernului a confirmat intenția Republicii Moldova de a industrializa țara și a încurajat investitorii cu capital străin să examineze oportunitățile de dezvoltare a afacerilor în țara noastră. În context, a vorbit despre proiectul dezvoltării celor 16 platforme industriale multifuncționale.

În discuția cu premierul rus, Mihail Mișustin, a fost discutată posibilitatea relansării negocierilor cu privire la semnarea Acordului de împrumut cu Federația Rusă, în valoare de 200 de milioane de euro. Mijloacele sunt necesare pentru acoperirea deficitului bugetar generat de criza pandemică.

Prim-ministrul Chicu a accentuat importanța restabilirii volumului de schimburi comerciale moldo-ruse. Șeful Guvernului a reiterat interesul Republicii Moldova pentru soluționarea impedimentelor în livrarea produselor autohtone pe piața rusă.

Mihail Mișustin a asigurat că Federația Rusă este deschisă pentru consolidarea cooperării comercial-economice cu Republica Moldova și realizarea în comun a proiectelor bilaterale.

Ion Chicu și Askar Mamin au confirmat interesul pentru intensificarea activităților în cadrul Comisiei interguvernamentale mixte în domeniul comercial-economic. Următoarea reuniune va avea loc anul curent, în orașul Astana.

Premierul Chicu a menționat obiectivul de modernizare a infrastructurii feroviare naționale. Astfel, a apreciat importanța achiziționării a 12 locomotive de către Moldova, cu suportul partenerilor de dezvoltare. Primele 6 au ajuns recent la Chișinău, unitățile fiind produse de compania kazahă General Electric, contractată de CFM în urma tenderului.

Precizăm că Ion Chicu efectuează astăzi o vizită la Minsk, capitala Belarusului, unde participă la summitul șefilor de guvern din statele membre ale Uniunii Economice Euroasiatice.

Republica Moldova participă la acest summit cu statut de observator.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0