Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

MiG-31 – un vânător periculos în cer

© Sputnik / Ilya Pitalev / Accesați arhiva multimediaMIG-31 dotat cu rachetă Kinjal
MIG-31 dotat cu rachetă Kinjal - Sputnik Moldova
Abonare
În pofida apariției avioanelor de luptă de generația a cincea, cel mai puternic războinic din lume rămâne în continuare avionul greu luptător și interceptor MiG-31 de generația a patra.

El este capabil să aplice rachetele teribile la o viteză de până la 2,83 Mach și la o altitudine de peste 20 de kilometric.

Avionul provoacă un interes viu specialiștilor străini, pentru că nava nu are analogii în lume.

Avionul de luptă și interceptare MiG-31 are cu ce să se ocupe – statele occidentale zilnic efectuează operațiuni de recunoaștere, testând rezistența frontierele aeriene ale Rusiei. Astfel, pe 14 iulie, deasupra bazinului Mării Barents și Mării Negre au fost detectate ținte aeriene, care zburau în direcția frontierei de stat a Federației Rusă. Pentru identificarea și interceptarea obiectelor, au decolat avioanele de luptă ale forțelor antiaeriene Flotei de Nord și a Districtului Militar Sud.

Истребители МиГ-29 и Су-30СМ пилотажных групп Русские витязи и Стрижи во время репетиции воздушной части парада Победы - Sputnik Moldova
De ce India va da 2 miliarde de dolari pentru avioanele rusești MiG-29 și Su-30

Însoțite de avioanele de luptă rusești, avioanele de recunoaștere P-3S “Orion” al Forțelor Aeriene ale Norvegiei (deasupra Mării Barents), RC-135 și MQ-9A „Reaper” a Forțelor Aeriene ale SUA, P-8A “Poseidon” a Forțelor Navale SUA (deasupra Mării Negre) au fost nevoite să-și schimbe direcția. Se știe că MiG-31, de mai mult timp și sigur, asigură protecția frontierele polare ale Rusiei și peste doi ani se află în serviciul militar în regiunea Mării Negre (Districtul Militar Sud), având la bord rachetele hipersonice “Kinjal”.

Mai devreme (11 iulie), un avion de recunoaștere al SUA RC-135 s-a apropiat de frontiera de stat a Rusiei în apele teritoriale ale Mării Japoneze. De această dată, survolarea graniței a fost împiedicată de un tandem eficient al avioanelor MiG-31 și Su-35.

Specialiștii americani consideră MiG-31 “cel mai bun vânător” al Forțelor Aerospațiale ale Rusiei și analizeză atent capacitățile lui de luptă.

Analiștii Military Watch recunosc că avionul rusesc MiG-31 reprezintă cel mai greu și rapid avion de luptă și interceptare din lume.

Supremație titanică

Publicațiile de profil din Occident publică periodic analize dedicate superputerilor de care dispune „Foxhunter” (numele dat în NATO avionului MiG-31). Revista Military Watch menționează: niciun avion de luptă și interceptare din lume nu este capabil să intercepteze și să distrugă operativ cel mai rapid inamic, precum și rachetele balistice și de croazieră, aparate spațiale. MiG-urile cu rachetele hipersonice pot în câteva minute să decoleze de pe aerodrom și să aplice lovituri asupra portavioanelor, obiective militare, punctele de comandă ale dușmanului (zborul fără alimentare durează până la 3000 kilometri). Trei-patru avioane de luptă MiG-31 sunt capabile să controleze un spațiu aerien de 1000 de kilometri pe front și 300 de kilometri în adâncime.

Sergei Korotkov, Chief Executive Officer of the Russian Aircraft Corporation MiG, delivers a speech during the international presentation of a new multi-role Russian MiG-35 fighter at the MiG plant in Lukhovitsy outside Moscow, Russia January 27, 2017 - Sputnik Moldova
Rusia
Avionul rusesc de luptă MiG-35, dotat cu sistem de asistență vocală în situații dificile
MiG-31BM este are un radar cu o antentă fazată, detectând țintele la o distanță de la 160 până la 320 de kilometri (în dependență de versiune), la altitudini mici, medii și mari. Mașina de luptă însoțește în mod automat până la 10 ținte, selectează 4-6 prioritare pentru o distrugere simultară la o distanță de până la 200 de kilometri sau chiar 300 de kilometri cu rachetele ghidate R-33 și R-37. Spre exemplu, pe MiG-31M și MiG-31BM pot fi plasate până la șase rachete R-33S. Acest lucru presupune o capacitate de a lovi simultan până la șase ținte.

Potrivit datelor Military Watch, racheta R-37 de tip “Aer-Aer”, concepută pentru MiG-31, are capacitatea de lovi avioanele Avion de cercetare și alarmare îndepărtată (AEW&C), punctele de comandă aeriene și tanchere la o distanță de 400 de kilometri. În arsenalul MiG-31 se află, de asemenea, rachete ghidate de o rază medie și scurtă de acțiune, rachetele modernizate antiradar (antinavă) H-31 “Aer-Sol” (AS-17 Krypton, conform clasificării NATO), care sunt capabile să aplice o lovitură distrugătoare asupra obiectivelor terestre și acvatice de la o distanță de până la 250 de kilometri. Sistemul aerian “Kinjal” cu o rachetă hipersonică străbate toate sistemele de apărare antiaeriană și antirachetă existente și cele de perspective și lovește țintele inamicului la o distanță de 2000 de kilometri. Mașina de luptă este capabilă să contracareze interferențelor active și pasive. Nu în zadar în SUA avioanele Mi-G-31 sunt considerate foarte periculoase chiar din momentul decolării.

Avion de luptă - Imagine simbol - Sputnik Moldova
Criza Indo-Pakistaneză: India a doborât un avion militar „MiG-21” al Pakistanului

Ar fi logic să presupunem că Forțele Aerine americane trebuie să fie extrem de precaute și la frontierele Kazahstanului. Potrivit publicației Military Watch, forțele aeriene ale Kazahstanului au în dotare 32 de avioane de interceptare grele, care reprezintă baza aviației de luptă, alături de vânătoarele de luptă Su-27 și Su-30SM. O parte a MiG-31 kazahe au fost modernizate până la nivelul MiG-31BM, fiind dotate cu rachetele R-77, suplimentar la o rachetă mai veche R-33. A se observa că în ciuda tuturor calităților superioare, costul versiunii de export este destul de mic. Presupun că acest avion ar putea face furori pe piața mondială a armelor, însă Rusia nu încredințează MiG-31 oricărui aliat sau partener.

MiG-ul este de neajuns

De-a lungul perioadei de exploatare, avionul de luptă și interceptare a fost modernizat în mai multe rânduri, i-a fost modificată construcția, au fost integrate noi echipamente și arme mai puternice. Prin urmare, eficiența MiG-31BM, comparativ cu MiG-31 a crescut de cel puțin două ori. Chiar și perioada târzie a URSS, regimentul aerian format din MiG-31 era considerat o unitate cu destinație specială a forțelor antiaeriene (avionul a intrat în dotarea armatei în 1981). Avionul de luptă și interceptare au staționat chiar și pe aerodrom de ghiață de pe Arhipelagul Franz Josef.

Danish air forces F-16 fighter - Sputnik Moldova
"Gest politic": Slovacia vrea să înlocuiască MiG-urile ruseşti cu F-16 americane

Potrivit revistei britanice Air Forces Monthly, după modernizarea MiG-31 a sporit semnificativ eficiența din contul noilor regimuri ale radarelor și utilizarea noilor rachete. Sistemul modernizat de control al focului “Zaslon-AM” cu un procesor a înlocuit vechiul “Argon-15A”, distanța de detectare a țintelor de tip “avion de vânătoare” a noului radar a ajuns la 130 de mile (209 km), asigurând capacitatea de însoțire a până la 24 de ținte aeriene.

Avioanele de luptă MiG-31BM și astăzi reprezintă o culme de neatins pentru mai multe state dezvoltate. Spre exemplu, Pentagon și Boeing au semnat pe 14 iulie un contract pentru construcția unor avioane de luptă modernizate F-15EX, pe care îl consideră cel mai greu și cel mai rapid din lume. Viteza declarată este de 3 Mach, cu o încărcătură de luptă până la 3,2 tone și capacitatea de a lansa rachete hipersonice cu o lungime de până la 7 metri (rachete, deocamdată, nu există).

Însă viteaza maximă a MiG-31BM deja este aproximativ 3 Mach. Încărcătura de luptă este de până la 5 tine, la o greutate la decolare de până la 46,7 tone.

MiG rezistă la presiuni dinamice și de temperatură îndelungată datorită unui corp solid, care constă în proporție de 50 la sută din oțel, 33 la stuă din aliaje de aluminiu și 16 la sută din titan. Americanii încearcă vădit “să ajungă din urmă” tehnologiile rusești din secolul trecut. Între timp, în Rusia de câțiva ani este dezvoltat un sistem aviatic de perspectivă de interceptare la distanțe lungi MiG-41 și acest va fi un succesor demn al avionului de luptă și interceptare MiG-31, capabil să realizeze niște misiuni în spațiul cosmic apropiat.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0