Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Foto: Cum va arăta după modernizare strada 31 August din Chișinău – detalii surprinzătoare

© Sputnik / Rodion ProcaO bucată de asfalt de pe o stradă din centrul Chişinăului s-a surpat, creând un adevărat pericol pentru pietoni şi conducătorii auto.
O bucată de asfalt de pe o stradă din centrul Chişinăului s-a surpat, creând un adevărat pericol pentru pietoni şi conducătorii auto. - Sputnik Moldova
Abonare
PNUD Moldova a oferit detalii despre felul în care va fi modernizată strada 31 August 1989 din Chișinău. Această organizație a oferit sprijin Primăriei Chișinău la elaborarea proiectului de reamenajare, contractând o companie specializată.

CHIȘINĂU, 15 iul – Sputnik. Reamenajarea străzii 31 August 1989 va începe prin septembrie 2020, după organizarea unei licitații pentru executarea lucrărilor, a anunțat primarul general al Chișinăului, Ion Ceban. Strada va fi renovată conform unui proiect realizat de PNUD Moldova, iar banii au fost oferiți de două organisme financiare europene - Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană de Investiții (BEI).

© Photo : PNUD MoldovaProiect de modernizare a străzii 31 august 1989
Foto: Cum va arăta după modernizare strada 31 August din Chișinău – detalii surprinzătoare - Sputnik Moldova
Proiect de modernizare a străzii 31 august 1989

PNUD Moldova (Oficiul pentru Moldova al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare) a dezvăluit astăzi detalii interesante despre proiect. Strada 31 august 1989, conform viziunii proiectanților, va deveni „un coridor verde care va conecta Parcul Valea Trandafirilor cu Parcul Dendrariu”.

 Camere de supraveghere video trafic auto  - Sputnik Moldova
Expert: Cum pot fi adaptate străzile Chișinăului la traficul rutier în creștere constantă

Replanificarea străzii presupune transformarea ei într-un spațiu public ce le-ar oferi locuitorilor posibilitatea să utilizeze toate modurile de deplasare, inclusiv mersul pe jos. Astfel ar fi asigurat confortul pentru toți oamenii – pietoni, cicliști, utilizatori de scaune rulante. Totodată, ar fi obținută fluidizarea și acomodarea traficului generat de transportul public și privat.

Pentru a utiliza eficient spațiul, pe arteră va fi păstrată banda de circulație pentru transportul rutier, iar spațiile de parcare vor fi amenajate paralel carosabilului. Este prevăzută și o pistă pentru bicicliști, cu sens dublu de circulație.

„Pentru a încuraja mobilitatea urbană, este nevoie de a schimba paradigma de utilizare a spațiului urban prin centrarea pe om, și nu pe mașină. Favorizarea folosirii vehiculelor prietenoase mediului, utilizarea eficientă a transportului public și dezvoltarea transportului alternativ, pornesc în primul rând de la planificarea corectă a străzilor”, a explicat Inga Podoroghin, specialistă de programe la PNUD Moldova.

Potrivit explicației specialiștilor de la PNUD Moldova, în prezent strada 31 August 1989 este folosită mai mult în calitate de arteră de circulație a transportului motorizat privat. Lungimea străzii nu depășește 3 km și într-o zi aglomerată găzduiește peste 800 de automobile, parcarea cărora nu este sistematizată și reglementată. Spațiul destinat transportului alternativ (bicicletă, role, transport electric individual) lipsește în totalitate.

„Datorită amplasării sale, această stradă are un potențial considerabil pentru pietoni și cicliști, însă care acum este foarte puțin valorificat. De beneficiile acestei transformări se vor bucura nu doar locuitorii din zonele de proximitate față de aceste parcuri, dar și din întregul oraș, căci va fi asigurată o conexiune alternativă de mobilitate pe direcția Centru și astfel se va micșora presiunea pe sistemul de transport public și privat”, a constatat și Ion Ceban, primarul general al municipiului Chișinău.

PNUD Moldova a anunțat că, în perspectivă, va fi dezvoltat un coridor similar între Parcul Valea Morilor și Sectorul Râșcani, care va intersecta strada 31 August 1989.  Astfel va fi creată o rețea de nivel orășenesc pentru transportul alternativ, care va spori nivelul confortului vieții urbane, va diminua presiunea pe sistemul public de transport și sănătate și va fortifica echilibrul ecologic în oraș.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0