Ziua Națională a Franței, pentru prima oară fără defilarea de pe Champs-Elysées după 1945

© AFP 2024 / THOMAS SAMSONPréparation pour une cérémonie militaire ce 14 juillet 2020 sur la Place de la Concorde
Préparation pour une cérémonie militaire ce 14 juillet 2020 sur la Place de la Concorde - Sputnik Moldova
Abonare
Franţa sărbătoreşte astăzi Ziua Naţională, pentru prima dată după 1945, fără celebra paradă militară de pe Champs-Elysées, din cauza epidemiei COVID-19

BRUXELLES, 14 iul - Sputnik, Daniela Porovăț. Franța a anulat tradiţionala defilare militară de pe Bulevardul Champs-Elysées, celebrarea Zilei Naționale având loc printr-un ceremonial restrând desfășurat în La Place de la Concorde.

Igor Dodon a promulgat pachetul de legi pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea - Sputnik Moldova
Igor Dodon i-a scris în franceză lui Emmanuel Macron – Iată cu ce ocazie

Tot astăzi, cu ocazia Zilei Naționale, preşedintele Emmanuel Macron îşi va expune, într-un interviu televizat, noile orientări destinate să ajute Franţa să iasă din criza provocată de noul coronavirus, la scurt timp după ce a avut loc schimbarea premierului și a Guvernului de la Paris.

În prezența preşedintelui Macron, circa 2.000 de militari au defilat în cerc, cu jumătate mai puţini decât în mod obişnuit la astfel de festivităţi, fiiind folosit un spațiu precis delimitat, spre deosebire de parada tradițională care avea loc cu public pe tot bulevardul Champs-Elysées.

În tribune se vor afla 2.500 de invitaţi, dintre care 1.400 îi vor reprezenta pe francezii aflaţi în prima linie a luptei cu epidemia: personal medical, cadre didactice, casieri, poliţişti, jandarmi, pompieri, lucrători în fabrici care produc măşti sau teste.

Au fost invitaţi, de asemenea, reprezentanţi ai Germaniei, Elveţiei, Austriei şi Luxemburgului, în semn de mulţumire pentru faptul că aceste ţări au primit 161 de pacienţi francezi aflaţi în situaţie critică.

Puţin mai târziu, în formatul tradiţional al unui interviu în direct de la Palatul Elysée, şeful statului francez îşi va prezenta programul pentru viitor, la câteva zile după ce a schimbat premierul şi o parte a guvernului.

Acest discurs va da startul ultimelor 600 de zile ale mandatului de 5 ani al preşedintelui, în perspectiva scrutinului din 2022.

Золотые статуи в масках возле Эйфелевой башни в Париже, Франция - Sputnik Moldova
Societate
Franța nu va mai închide țara nici dacă apare valul doi de coronavirus

Pe lângă planul de apărare în cazul unei reluări a epidemiei, Macron ar urma să detalieze măsurile de relansare economică şi de susţinere a locurilor de muncă începând din toamnă, inclusiv anunţuri sectoriale, mergând de la ajutoare pentru angajarea tinerilor până la măsuri anunţate în faţa Convenţiei cetăţeneşti pentru climă.

În cursul serii, un foc de artificii va fi lansat de la Turnul Eiffel, înconjurat de măsuri de securitate pentru evitarea adunărilor.

În întreaga ţară au fost anulate numeroase focuri de artificii şi spectacole pirotehnice pentru a se limita aglomerările.

Balurile populare şi concertele de cartier prilejuite de Ziua Naţională au fost şi ele anulate în cea mai mare parte, în vreme ce experţii trag un semnal de alarmă în legătură cu un al doilea val al epidemiei care a costat deja în Franţa peste 30.000 de vieţi.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0