Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Legile pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea, în vigoare - detalii

© Sputnik / Anatolii KiriakКишинев выходит из режима ЧП
Кишинев выходит из режима ЧП - Sputnik Moldova
Abonare
Ajutorul va fi oferit pentru anumite categorii de cetățeni și oameni de afaceri. Este vorba despre aproape un milion de locuitori ai țării.

CHIȘINĂU, 14 iul – Sputnik. Legile, pentru care Guvernul Chicu și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului, conform cărora urmează a fi acordat sprijin atât cetățenii, cât și oamenilor de afaceri, au fost publicate marți în Monitorul Oficial.

"Vești bune pentru aproape un milion de cetățeni moldoveni. Astăzi au intrat în vigoare legile sociale pentru care a fost asumată răspunderea. Astfel, aproape un milion de moldoveni vor primi bani de la stat”, a declarat președintele fracțiunii PSRM Corneliu Furculiță. 

Astfel, în urma modificărilor operate, salariile personalului medical din instituțiile/subdiviziunile medicale se vor majora în câteva etape: cu 30% din 1 septembrie 2020, cu încă 30% – începând cu 1 ianuarie 2021, și cu 40% – în prima jumătate a anului viitor.

Beneficiarii de pensii și alocații sociale de stat al căror cuantum nu depășește trei mii de lei vor benefica de un suport unic în sumă de 700 de lei.

Agenții economici vor beneficia de subvenții din partea statului prin majorarea alocațiilor pentru:

  • Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural +100 de milioane de lei;
  • Fondul de garantare a creditelor pentru sectorul întreprinderilor mici și mijlocii +50 de milioane de lei.

Pentru dezvoltarea infrastructurii antreprenoriale în cadrul zonelor economice libere, Guvernul va aloca 50 de milioane de lei, iar pentru programul de stat ”Prima casă” – 20 de milioane de lei.

În total, circa un milion de cetățeni ai Republicii Moldova vor beneficia de susținere financiară din partea statului în urma implementării legilor respective, inclusiv pensionari și beneficiari de alocații sociale, angajați ai sistemului medical, zeci de mii de agricultori, mii de antreprenori mici, sute de familii de polițiști și militari, zeci de urmași ai medicilor răpuși de COVID-19.

Totodată, președintele Igor Dodon a precizat că ”odată cu promulgarea acestor legi, Guvernul va demara procedurile de realizare a lor”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

Fluxul de știri
0