Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Polonia, victorie la limită, lecție pentru Bruxelles, care NU își poate impune agenda!

© REUTERS / KACPER PEMPELПрезидент Польши Анджей Дуда
Президент Польши Анджей Дуда  - Sputnik Moldova
Abonare
Victoria este criticată de medii occidentale, care se tem de continuarea politicilor conservatoare şi de reformele justiţiei pe care UE de contestă.

BUCUREȘTI, 13 iul – Sputnik, Evan Răutu. Iar, în Polonia s-a derulat al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, între actualul președinte, social-conservatorul Andrzej Duda, şi primarul liberal a Varşoviei, Rafal Trzaskowski.

Conform datelor exit-poll, Andrzej Duda ar fi câștigat la limită, obținând 50,6%, în timp ce Trzaskowski are doar 49,6%. Ultimul sondaj Ipsos, publicat azi noapte, arată că Duda a obținut 51% din sufragii.

Victoria lui Duda este criticată de medii occidentale, care se tem de continuarea politicilor conservatoare şi de reformele justiţiei pe care UE de contestă.

De cealaltă parte, Rafal Trzaskowski a promis reforme prin susţinerea minorităţilor şi ”va bloca încercările guvernului de a politiza sistemul judiciar care atacă valorile democratice”, transmite BBC.

Duda este un ”conservator social” şi vrea să apere „modelul tradiţional de familie”, susţinăte programul 500+, prin care familiile primesc 110 euro pe lună pentru fiecare copil, până la vârsta de 18 ani.

Andrzej Duda - Sputnik Moldova
Politică
Polonia sfidează Bruxelles-ul: rămâne naționalistă! Iată rezultatele alegerilor

Occidentul îi reproșează lui Duda politica împotriva pătrunderii ideologiilor progresiste, mai ales a celor gender, președintele promițând să protejeze familiile poloneze de ”ideologia LGBT” sau de educaţie sexuală în şcolile de stat.

Polonia a adoptat o formă morală de ”educaţie de viaţă în familie”, dar numai pentru studenți și, făcute, atenție – de preoţi sau călugăriţe. De asemenea, Duda se opune avorturilor.

Preşedintelui Duda i se reproșează și modificările legislative privind ”controlul sistemului judiciar şi al presei”, transmite BBC, într-un amplu comentariu

Шахты Донбасса - Sputnik Moldova
Următorul război va fi cu Polonia - unul energetic
În relația cu UE, situație este mereu încordată - Polonia este cel mai mare beneficiar net al absorbțiilor fondurilor UE,  dar Duda a numit UE o comunitate ”imaginară din care nu câştigăm prea mult”.

Rafal Trzaskowski este susținut de Platforma Civică, așa zisă de centru-dreapta, formaţiunea lui Donald Tusk, și are o agendă liberal progresistă, participând chiar la marşurile LGBTQ şi a propus introducerea educaţiei sexuale în şcoli. De asemenea, el susține agenda Bruxelles-ului, contra reformelor din Justiție adplicate de Duda.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0