Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Gata cu pensiile privilegiate pentru judecători: Ce decizie va lua Parlamentul

© Sputnik / Victor IovvaAla Darovannaia
Ala Darovannaia - Sputnik Moldova
Abonare
Pensiile judecătorilor vor fi integrate în sistemul general de pensionare. Parlamentul urmează să adopte în lectură finală un proiect care prevede că pensia judecătorilor va constitui 55% din salariu, însă cu sporuri ea nu va depăși 80% din salariul mediu lunar.
Gata cu pensiile privilegiate pentru judecători: Ce decizie va lua Parlamentul

Deputatul Ala Darovannaia a declarat pentru Sputnik Moldova că integrarea treptată a pensiilor judecătorilor în regimul general al pensiilor constituie o prioritate pentru reforma sistemului de pensii din Moldova.

Începând cu 1 iulie 2020, vârsta de pensionare pentru judecători va fi stabilită la 50 de ani și 6 luni, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. În fiecare an ulterior, vârsta de pensionare se va majora eșalonat, până la atingerea vârstei de 63 de ani.

„Judecătorii care vor confirma vechimea în muncă generală și vechimea în muncă în funcție de judecător vor avea dreptul la pensie pentru vechime în muncă în proporţie de 55% din salariul mediu lunar, iar pentru fiecare an complet de muncă peste vechimea de muncă generală – de 3%, însă per total nu mai mult de 80% din salariul mediu lunar”, a precizat Ala Darovannaia.

La ora actuală, pensia medie lunară a judecătorilor ajunge la 20 de mii de lei și este de zece ori mai mare decât pensia medie în sistemul public. Totodată, Parlamentul ar putea examina și câteva modificări care se referă la micșorarea indemnizației unice de concediere pentru judecători, care se ridică la câteva sute de mii de lei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0