Cu ce se ocupă CEDO: A condamnat Bulgaria pentru că nu a recunoscut un transsexual

© REUTERS / Murad SezerActiviști LGBT
Activiști LGBT - Sputnik Moldova
Abonare
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) are preocupări aparte în pandemie: a condamnat Bulgaria pe motiv că ar fi încălcat drepturile unui așa-zis bărbat transsexual care voia să-şi schimbe numele şi sexul feminin înregistrat oficial de la naștere.

BRUXELLES, 10 iul - Sputnik, Daniela Porovăț. Cazul condamnării Bulgariei de către CEDO pentru a obliga Sofia să recunoască în acte că persoana, cetățean al țării respective, vrea să se declar bărbat și să își schimbe numele, deși era femeie, este unul demn de analele istoriei absurdului.

Здание Европейского суда по правам человека - Sputnik Moldova
Injustiția care sărăcește bugetul de stat: Pentru ce păcate Moldova pierde dosare la CEDO

Un tribunal bulgar a respins cererea ”bărbatului” ca fiind legal inadmisibilă, chiar dacă a acceptat că persoana respectivă, o femeie în fapt, se consideră de sex masculin, trăieşte ca un bărbat şi a suferit o intervenţie chirurgicală la sâni.

CEDO i-a luat însă apărarea ”bărbatului” și a invocat faptul că alte instanţe bulgare au aprobat schimbări în registrele de stare civilă în cazuri similare, iar chestiunea se află în prezent în faţa Curţii Supreme de Casaţie a ţării.

Reclamantul a declarat instanţei din Strasbourg că el a vrut să-i fie efectuată operația finală de schimbare de sex, dar că medicii au refuzat să o facă fără o hotărâre judecătorească ce confirmă schimbarea sa de sex.

CEDO a decis că Bulgaria a încălcat dreptul „bărbatului” la viaţă privată şi a dispus să-i plătească 7.500 de euro (8.500 dolari) reprezentând despăgubiri pentru daune morale.

Toate acestea se întâmplă în plină pandemie, în timp ce lumea întreagă se confruntă nu doar cu efectele medicale ale coronavirusului, ci și cu o criză economică profundă provocată de acesta.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0