Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Urmașii lucrătorilor medicali decedați din cauza COVID-19 vor primi indemnizații

© Sputnik / Yana ZaharovaМолдавские леи
Молдавские леи - Sputnik Moldova
Abonare
Urmașii lucrătorilor medicali decedați din cauza COVID-19 în timpul îndeplinirii atribuțiilor de serviciu se vor bucura de sprijin material din partea statului.

CHIȘINĂU, 9 iul - Sputnik. Parlamentul a adoptat astăzi un proiect de lege elaborat de Guvern, care prevede că urmașii lucrătorilor medicali decedați din cauza COVID-19 în timpul îndeplinirii atribuțiilor de serviciu vor primi indemnizații din partea statului. 

De sprijin material vor beneficia:

  • soțul supraviețuitor pentru o perioadă de 5 ani din data decesului întreținătorului
  • copiii până la vârsta de 18 ani sau, dacă își continuă studiile în instituții de învățământ secundar, mediu de specialitate și superior, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 23 de ani
  • În cazul în care nu există urmași din categoria celor menționați mai sus, indemnizația se acordă unuia dintre părinți.

Specialiștii Departamentului Anesteziologie şi Terapie Intensivă de la Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga” - Sputnik Moldova
Societate
Mai mulți medici din țară vor primi în acest an Premiul Național
Valoarea indemnizației nu poate fi mai mică de 50% din mărimea salariului mediu lunar pe economie. 

În funcție de categoria de urmași, valoarea indemnizației se stabilește în mod diferit. Pentru soțul supraviețuitor aceasta va constitui 50% din baza de calcul. Pentru copii va fi de 75%, pentru fiecare urmaș, iar pentru părinți – în valoare de 50% din baza de calcul.

Indemnizația se stabilește din data decesului, dacă cererea și actele necesare au fost depuse în termen de 90 de zile din ziua respectivă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0