Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Mii de hectare au fost afectate de inundații și grindină: Cum intervine Guvernul

Abonare
Ploile din ultimele trei zile au cauzat prejudicii în mai multe localități ale țării. Grindina a distrus mii de hectare de terenuri pomicole și viticole din Sud-Estul țării.

CHIȘINĂU, 8 iul – Sputnik. Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, a precizat că situația cea mai gravă a fost înregistrată ieri în raionul Ștefan Vodă, în special în localitățile Volintiri, Marinovca și Ștefănești au fost afectate în jur de 2500 de hectare.

„Este vorba de suprafețe pomicole, viticole. Nu putem să spunem care este exact prejudiciul întrucât afectările au fost de la 10% la 90%”, a menționat Ion Perju.

Potrivit lui, căderi masive de grindină au fost înregistrate în zonele neprotejate de sistemele antigrindină. Totodată, ministrul spune că, chiar și în cazul în care ar fi existat astfel de sisteme, ar fi fost complicat de protejat întrucât formările de grindină au avut loc pe teritoriul Ucrainei.

Гроза - Sputnik Moldova
Societate
Un bărbat din Troița Nouă a decedat după ce a fost lovit de fulger – Detalii

„În condițiile noastre și în baza acordurilor internaționale pe care le avem, nu putem folosi sistemul antigrindină în preajma frontierei de stat”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Perju afirmă că pe întreg teritoriul țării există aproximativ 1 milion 665 de mii de hectare protejate de sistemele antigrindină și pot fi protejate maxim până la două milioane de hectare, cu condiția de majorare a numărului de puncte de rachetare. Pentru acest an este prevăzută instalarea a astfel de puncte și în raioanele Ștefan Vodă și Căușeni.

De cealaltă parte, premierul Ion Chicu a declarat că țara noastră „nu s-a prea mișcat cu asigurările în agricultură”.

„Protejarea se face și prin asigurările în agricultură. Noi nu ne-am prea mișcat cu aceste asigurări. Am tot discutat, ne-am tot dat cu părerea, dar la momentul de față – zero asigurări”, a declarat Ion Chicu.

În context, prim-ministrul a dat indicații să se ia de urgență măsuri privind mecanismul de asigurare în agricultură.

„Pe noi o să ne lovească ori seceta, ori inundațiile, ori grindina, ori toate năpastele de pe lume dacă nu ne asigurăm din start”, a mai spus premierul.

Chicu menționează că în momentul de față nu există surse suficiente pentru a interveni, nici în fondul de rezervă, nici în fondul de investiții. În context, prim-ministrul a cerut să fie instituit un grup de lucru care să identifice măsuri de asigurare a agriculturii sub aspect de asigurări, protecție antigrindină și în ceea ce ține de suportul financiar din partea statului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0