Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Expert, despre consecințele pe care le-ar putea avea schimbarea Guvernului

© Sputnik / Евгений ПанасенкоGuvernul Republicii Moldova Правительство РМ
Guvernul Republicii Moldova Правительство РМ - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul în domeniul economiei și energeticii Sergiu Ungureanu a explicat la Sputnik Moldova cum acutizează criza politică problemele economice din țară.

CHIȘINĂU, 8 iul – Sputnik. În situația în care se află acum Moldova, schimbarea puterii pare mai degrabă o aventură. Nu doar Republica Moldova se confruntă acum cu o criză economică - aceasta a afectat într-o măsură sau alta toate țările, însă în Moldova s-a suprapus și peste o perioadă de criză politică. Orice demisie acum nu ar însemna doar prelungirea crizei politice în țară, ci și a celei economice, consideră expertul Sergiu Ungureanu.

”Schimbarea Guvernului presupune câteva etape. Mai întâi trebuie demis guvernul aflat în funcție, după care o anumită perioadă forțele politice vor lupta între ele pentru formarea noului Cabinet de Miniștri și doar după aceasta vom avea un oarecare rezultat. În tot acest timp, în țară se va înregistra o perioadă de instabilitate”, a subliniat Ungureanu.

În opinia expertului, în situația în care țara se confruntă cu o multitudine de probleme sociale și economice, pentru soluționarea întregului complex de sarcini este nevoie de o putere stabilă.

PSRM  - Sputnik Moldova
Politică
PSRM a comentat decizia Curții Constituționale: Poziția cu privire la alegerile anticipate

”Va fi oare în stare noua putere să aducă economia la o stare mai bună – este o chestiune discutabilă. O anumită experiență în acest sens demonstrează că unele forțe politice mai au nevoie să acumuleze profesionalism”, a menționat Ungureanu.

În afară de aceasta, după părerea expertului, este puțin probabil că toate forțele politice vor susține această inițiativă discutabilă. Dacă Moldova se va cufunda și mai mult în criză, este puțin probabil că se vor găsi țări care să ne acorde un ajutor financiar serios. Acum toți au problemele lor pe care trebuie să le soluționeze.

Ungureanu a mai adăugat că nu prea crede în opinia că, odată cu schimbarea puterii, spre noi vor curge șuvoi dotațiile și investițiile. ”În momentul de față nu există nici un fel de premize pentru apariția unui flux de bani și nu va apărea nici din cauza că la noi s-a schimbat brusc puterea”, a declarat expertul.

Amintim, Curtea Cocstituțională a decis astăzi că, până în toamnă, când sunt preconizate alegerile prezidențiale, Parlamentul nu poate fi dizolvat și, respectiv, nu pot avea loc alegeri parlamentare anticipate, chiar dacă astăzi nu există o majoritate parlamentară care să susțină Guvernul Chicu.

Președintele țării, Igor Dodon, a menționat că decizia luată marți de magistrații Curții Constituționale era previzibilă. Într-un comentariu pentru Sputnik, el a menționat că, dacă va fi nevoie, vor fi organizate alegeri anticipate cât mai curând posibil din punct de vedere legal.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0