Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sfinții care sunt de mare ajutor pentru cei care vor să se căsătorească

© Sputnik / Константин Чалабов / Trecere la banca de fotografiiПамятник Петру и Февронии в Великом Новгороде
Памятник Петру и Февронии в Великом Новгороде - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Conform calendarului ortodox, astăzi sunt prăznuiți sfinții Petru și Fevronia, considerați ocrotitorii familiei, dragostei și fidelității - Sfinți care sunt de mare ajutor pentru cei care vor să se căsătorească.

CHIȘINĂU, 8 iul - Sputnik. Sfinții Petru și Fevronia sunt prăznuiți astăzi de Biserica Ortodoxă. Ei sunt considerați ocrotitorii familiei, dragostei și fidelității. Potrivit Registrului de Stat al Populaţiei, 25 de mii 355 de bărbați poartă numele de Petru și doar 594 femei poartă numele în cinstea sfintei Fevronia.

Viața Sfinților Petru și Fevronia

Cneazul Petru a trăit în ţinutul Murom din Rusia, ajungând la domnie în 1203. El a fost al doilea fiu al Cneazului Iuri Vladimirovici de Murom. Cneazul s-a îmbolnăvit foarte rău chiar la începutul domniei sale. Unii dintre cei de la curte auziseră despre fiica unui prisăcar ce era vestită pentru iscusinţa de a-i ajuta pe cei bolnavi cu ierburi de leac, astfel că au chemat-o să-l vindece pe cneaz. Îngrijit de ea, tânărul cneaz şi-a recăpătat sănătatea. Ajungând a o cunoaşte în tot acest răstimp, el s-a îndrăgostit de fermecătoarea şi înţeleapta Fevronia.

Icoana Sfinților Petru și Pavel - Sputnik Moldova
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna iulie

Deşi era o fată de rând, cneazul a dorit să se însoare cu ea, ceea ce s-a şi întâmplat. Însă boierii nu s-au împăcat cu gândul că o femeie de rând a ajuns cneaghină. Aceștia i-au cerut cneazului chiar să o lase. Când cneazul Petru a refuzat să facă asta, boierii i-au alungat din cetate.

Tinerii au pornit la drum într-o barcă. Cneazul era foarte mâhnit de cele întâmplate, dar soţia îl îmbărbăta şi îl mângâia. Curând, multe nenorociri au căzut asupra cetăţii Muromului, iar poporul socotea că acestea s-au întâmplat din cauza purtării lor urâte faţă de cneaz şi soţia lui.

Pocăindu-se, le-au cerut cneazului Petru şi cneaghinei Fevronia să revină. Ei s-a întors la Murom, dăruindu-se facerilor de bine şi milosteniei, lucrând mai ales în folosul săracilor, lucru pentru care au fost foarte îndrăgiţi.

La apropierea morţii, ei au fost tunși în monahism, fiind cunoscuţi şi cu numele lor de călugări: David şi Evfrosinia. Ei s-au rugat să moară în aceeaşi zi şi au cerut să fie înmormântaţi în acelaşi sicriu, doar cu o despărţitură între trupuri. Au murit în aceeaşi zi: (8 iulie) 1228. În anul 1547, prin străduinţa Sfântului Macarie al Moscovei, ei au fost trecuți în rândul Sfinţilor.

Istorie și semnificație

Святой Иоанн Кронштадтский - Sputnik Moldova
Calendar Ortodox: Sfântului Ioan de Kronștadt - profeții cutremurătoare
Sfinţii Petru şi Fevronia au fost şi rămân un model al familiei creştine, viaţa lor fiind un minunat exemplu pentru toţi cei care-şi doresc o familiei sau au întemeiat deja una. Ei sunt Grabnic Ajutători pentru cei care vor să se căsătorească, dar şi pentru cei care întâmpină diverse probleme în familie.

În anul 2008, pe 26 martie, Consiliul Federaţiei Ruse a aprobat în unanimitate propunerea Comitetului de politică socială de a stabili ca Sfinţii Petru şi Fevronia să fie numiţi ocrotitori ai familiei ortodoxe, chiar dacă Sfinţii aveau acest statut din perioada Rusiei Kievlene. Această hotărâre a fost confirmată şi de Biserica Ortodoxă din Rusia.

În Rusia, 8 iulie este declarată oficial zi de sărbătoare - "Ziua familiei, dragostei şi fidelităţii". Aceasta este marcată din 2008 în numele Sfinţilor Petru şi Fevronia. Această sărbătoare are drept simbol floarea de muşeţel.

Acatistul Sfinților Petru și Fevronia! (ocrotitorii căsătoriei)

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0