Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Statul va aloca zeci de milioane de lei pentru îmbunătățirea vieții în sate – detalii

© Sputnik / Cătălina CerneiLocalitățile fantomă ale Republicii Moldova
Localitățile fantomă ale Republicii Moldova  - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Statul va aloca aproape 60 de milioane de lei, în cadrul a 69 de proiecte care au ca scop îmbunătățirea nivelului de trai și de muncă în mediul rural. Statul va cofinanța 50-80% din valoarea investiției eligibile.

CHIȘINĂU, 7 iul – Sputnik. Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură informează că, din Bugetul statului, vor fi alocate circa 58 de milioane de lei pentru îmbunătățirea nivelului de trai și de muncă în mediul rural.

O fântână părăsită din satul Șestaci - Sputnik Moldova
Localitățile fantomă ale Republicii Moldova - Galerie foto

Banii vor fi disponibilizați prin Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural și vor fi oferiți pentru realizarea a 69 de proiecte de îmbunătățire și dezvoltare a infrastructurii economice, diversificarea economiei și dezvoltarea localităților sătești.

Cererile de solicitare a subvențiilor în avans pentru dezvoltarea proiectelor în localitățile rurale au fost selectate în urma unui apel de propuneri de proiecte, în perioada 17 februarie - 20 mai, a precizat Secretarul de Stat responsabil de politicile în domeniul dezvoltării regionale și rurale, Dorin Andros.

„În total au fost recepționate 103 dosare, cu o valoare totală de circa 160 de milioane de lei, iar cele selectate sunt eligibile și întrunesc condițiile pentru finanțare”, a spus Dorin Andros.

Câștigătorii vor prezenta documentele confirmative privind capacitatea lor de cofinanțare a proiectelor în termen de 60 de zile lucrătoare de la data primirii notificării referitoare la selectarea dosarului de finanțare.

În urma evaluării dosarelor, au fost selectate și acceptate spre finanțare proiecte în cadrul a patru „măsuri”.

Casele vechi din Molovata Nouă - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Casele părăsite de la sate pot deveni adevărate bijuterii turistice : Foto

Măsura nr.1 vizează îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii economice publice rurale – este vorba despre 20 de proiecte investiționale, cu suma aprobată de circa 29 mln lei.

Măsura nr.2 vizează renovarea şi dezvoltarea localităţii rurale - 48 de proiecte investiționale, cu suma aprobată de circa 28 mln lei.

Măsura nr.3 se referă la diversificarea economiei rurale prin activități non agricole – este acceptat un proiect investițional, cu suma aprobată de circa 0,5 mln lei.

Pentru prima și a doua categorie de proiecte, valoarea subvenției acordate de stat va constitui 80% din valoarea investiției eligibile, dar nu va depăși suma de trei milioane de lei. În aceste cazuri, solicitanți de subvenții vor fi autoritățile publice locale de nivelul I.

Pentru măsura 3, valoarea subvenției acordate va constitui 50% din valoarea investiției eligibile, dar nu va depăși suma de un milion de lei. Solicitanții vor fi atât persoane juridice, precum și fizice, care creează sau dezvoltă activități non agricole.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0