Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Acordul de împrumut cu Rusia va fi renegociat? Ce spune deputatul Nicolae Pascaru

© Sputnik / OsmatescoNicolae Pascaru
Nicolae Pascaru - Sputnik Moldova
Abonare
Republica Moldova ar putea renegocia cu Federația Rusă acordul de împrumut în valoare de 200 de milioane de euro? În ce circumstanțe vor demara discuțiile?
Acordul de împrumut cu Rusia va fi renegociat? Ce spune deputatul Nicolae Pascaru

În cadrul emisiunii "Atitudini", deputatul PSRM, Nicolae Pascaru, a declarat că subiectul creditului rusesc nu este unul abandonat și există șanse mari ca acordul de împrumut să fie renegociat. Totuși, acest lucru depinde de mai mulți factori.

"După declarațiile președintelui acest acord ar putea fi renegociat, dar acest lucru depinde și de responsabilitatea politică a Guvernului", a subliniat Nicolae Pascaru.

Întrebat dacă până la alegerile prezidențiale există vreo șansă ca acordul de împrumut să fie revăzut, deputatul a remarcat că acest lucru nu ar fi posibil din cauza crizei și incertitudinii pe arena politică din țara noastră.

"Cred că nu există șanse să renegociem acordul până în toamnă. Aceste tratative necesită timp, iar situația în politica moldovenească este foarte schimbătoare", a opinat deputatul.

Amintim că în data de 7 mai, magistrații Curții Constituționale au declarat neconstituțional acordul de împrumut în valoare de 200 de milioane de euro dintre Republica Moldova și Federația Rusă.

Ion Chicu - Sputnik Moldova
Ce se întâmplă cu veniturile la bugetul de stat și ce spune Ion Chicu despre creditul rus

Sesizarea a fost depusă la CC de către de deputatul din grupul parlamentar PRO Moldova Sergiu Sîrbu. Mai multe prevederi au fost contestate și de deputații din PAS și PPPDA. 

Rusia urma să ofere Moldovei un credit în valoare de 200 de milioane de euro cu dobândă de 2% anual, pe un termen de 10 ani. Prima tranșă de 100 de milioane de euro trebuia să fie transferată timp de 30 de zile din data intrării în vigoare a Legii privind ratificarea acordului cu Rusia. Creditul oferit urma să acopere și deficitul bugetar, care în 2020 constituie aproximativ 16 de miliarde de lei.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0