Propunere șocantă în SUA – aruncă lumea într-o nouă stare de tensiune și conflict

CC0 / Pixabay / American flag
American flag - Sputnik Moldova
Abonare
Propunerea șefei democrate creează premisele unor noi tensiuni, a unei stări conflictuale pe care, după ani de demersuri diplomatice, conducerea SUA și Rusia au încercat să le reducă.

BUCUREȘTI, 4 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. În ultimele zile a fost lansată o nouă acuzație împotriva Rusiei – pe cât de șocantă, pe atât de ilogică și lipsită de probe – că un serviciu secret rus ar fi plătit sume de bani talibanilor afgani pentru ”a ucide soldați americani”.

Exploatarea zăcămintelor de petrol - Sputnik Moldova
Prăbușirea industriei de șist: Declinul producției de petrol în SUA

Acuzația a fost lansată de aceeași publicație prin care s-a făcut dezinformarea și inducerea în eroare a populației înaintea atacului asupra Irakului – New York Times. Publicația relata atunci despre „fabricile de arme chimice” ale lui Saddam – acuzație dovedită și recunoscută ca fiind falsă… dar după declanșarea invaziei Irakului.

Acuzația aberantă a fost preluată de șefa democraţilor din Congresul american, Nancy Pelosi, care a lansat un apel la impunerea de sancţiuni împotriva sectoarelor ruse de Apărare și de informaţii militare, relatează Russia Today.  

Reamintim că Pelosi a condus campania contra lui Trump legată de acuzația privind implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale – dovedită falsă, după ani de zile de atacuri nefondate la adresa președintelui american. În ciuda eșecului campaniei de atacuri contra lui Trump, Pelosi a acuzat acum din nou Rusia că ”încearcă iar să se amestece în alegerile americane”.

Acum, Nancy Pelosi îl acuză din nou pe Trump că s-a opus unor sancţiuni care vizau sectoarele de informaţii şi de apărare ale Rusiei și consideră că ”orice s-ar întâmpla, trebuie să impunem sancţiuni şi să le punem în aplicare”, făcând referire la un proiect de lege bipartit  - ”Legea pentru combaterea adversarilor americani prin sancțiuni - din 2017.

În ciuda semnării acelui proiect de lege în lege, administrația Trump a optat să nu aplice sancțiuni pentru Rusia, Departamentul de Stat afirmând că amenințarea singură este suficient de descurajantă.

Pe de altă parte, Casa Albă a arătat că nu sunt date clare și nu există consens între serviciile de informații americane în acest caz, dar Nancy Pelosi insistă în contextul în care Donald Trump a propus ca la viitorul summit G7 să fie invitată Rusia - exclusă în 2014 din G8, după  reunirea cu Crimeea.

Propunerea șefei democrate creează premisele unor noi tensiuni, stări conflictuale pe care, după ani de demersuri diplomatice, conducerea SUA și cea a Rusiei au încercat să le reducă.

U.S. Republican presidential candidate Donald Trump hugs a U.S. flag as he takes the stage for a campaign town hall meeting in Derry, New Hampshire August 19, 2015 - Sputnik Moldova
SUA, reacție uluitoare după ce s-a emis un mandat pentru arestarea lui Donald Trump

Dar democrații și grupările războinice și pro-NATO par a avea un obiectiv din a menține conflictele în care SUA este implicată – ca dovadă că ieri Comitetul serviciilor armate de la Camera Reprezentanților a votat pentru a bloca retragerea planificată de Trump a forțelor americane din Afganistan, printr-un amendament introdus în Legea anuală de autorizare a apărării naționale.

Modificarea, adoptată de majoritatea democratică a grupului, plus o mână de republicani, ar solicita o anchetă a așa-numitelor ”plăți de recompense” înainte de a putea continua.

Având în vedere calendarul retragerii, parlamentarii republicani și-au acuzat colegii că au folosit povestea pentru a prelungi războiul de două decenii din Afganistan.

”O mare națiune nu forțează următoarele generații să lupte în războaiele sale - și asta am făcut în Afganistan”, a spus republicanul de Florida, Matt Gaetz, completând inspirat: ”Cred că cea mai bună zi va fi cea în care nu vom mai avea războiul în Afganistan pe care l-am început - iar următoarea cea mai bună zi este mâine”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0