Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Lista posesorilor de pașapoarte diplomatice – extinsă: Decizia luată de Guvern

© Sputnik / Miroslav RotariPașaport
Pașaport  - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul a adoptat un proiect de lege care prevede acordarea pașapoartelor diplomatice persoanelor din conducerea Serviciului de Protecție şi Pază de Stat. De asemenea, acte de identitate speciale ar urma să mai dețină, cu titlu de excepție, și alte persoane.

CHIȘINĂU, 3 iul – Sputnik. Guvernul a aprobat în ședința sa de vineri, 3 iulie, un proiect de lege ce prevede extinderea listei persoanelor în drept să dețină pașapoarte diplomatice sau de serviciu.

Pașaport  - Sputnik Moldova
Societate
MAEIE retrage mai multe pașapoarte diplomatice

Proiectul, care urmează a fi adoptat de Parlament pentru a deveni lege, prevede ca pașapoarte speciale să mai dețină directorul şi directorul adjunct al Serviciului de Protecție şi Pază de Stat (SPPS), precum și ofiţerul de protecţie al SPPS care asigură protecția persoanelor beneficiare ale protecției de stat în cadrul deplasărilor peste hotarele ţării.

Cu titlu de excepţie, cu  aprobarea Ministrului  Afacerilor  Externe  şi  Integrării Europene (MAEIE), ar mai urma să fie eliberate paşapoarte diplomatice și altor persoane decât cele menționate expres în lege, „dacă acest lucru este necesar pentru reprezentarea, promovarea sau apărarea intereselor Republicii Moldova”.

O altă modificare prevăzută în proiect este excluderea obligativității deținerii exclusive a cetățeniei Republicii Moldova de către titularii pașapoartelor diplomatice și de serviciu, „dat fiind faptul că legislația națională acceptă pluritatea de cetățenii”, conform avizului la proiect.

Proiectul de lege adoptat de Guvern presupune modificarea Legii privind actele de identitate din sistemul naţional de paşapoarte.

Ce trebuie să faceți dacă vi s-a furat sau ați pierdut pașaportul - Sputnik Moldova
Ați rămas fără pașaport în timp ce vă aflați peste hotare: Pașii care trebuie urmați

Sputnik a publicat anterior lista categoriilor de persoane în drept să dețină pașaport diplomatic.

Potrivit Legii cu privire la actele de identitate din sistemul național de paşapoarte, paşaportul diplomatic este actul de identitate eliberat de Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene persoanelor care deţin exclusiv cetăţenia Republicii Moldova, pentru ieşire şi intrare în Republica Moldova în vederea îndeplinirii unor misiuni diplomatice şi consulare sau altor funcţii oficiale peste hotare în interesul statului sau, în cazurile strict prevăzute de legislaţie, în vederea însoţirii unor categorii de persoane care au dreptul la paşaport diplomatic de către alte persoane stipulate în prezenta lege, precum şi pentru utilizare în calitate de act de identificare pe teritoriul Republicii Moldova sau pe teritoriul altor state în virtutea postului deţinut sau specificului funcţiilor pe care le exercită.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0