Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Justiția britanică a blocat accesul lui Maduro la aurul Venezuelei din UK

© Sputnik / Pavel Lisitsyn / Accesați arhiva multimediaGold
Gold - Sputnik Moldova
Abonare
Justiția britanică a respins cererea Venezuelei de returnare a aurului păstrat în Banca Angliei, sub pretextul că președintele legitim al republicii bolivariene ar fi Guaido.

CHIȘINĂU, 2 iul – Sputnik. Înalta Curte din Londra l-a declarat pe Juan Guaido președinte legal al Venezuelei, respingând în acest fel solicitarea înaintată de Caracas de returnare a lingourilor de aur, în valoare de 930 milioane de euro, care se păstrează în Marea Britanie. Autoritățile intenționau să utilizeze aceste surse pentru combaterea pandemiei.

“Guvernul Maiestății Sale îl recunoaște pe Guaido în calitate de președinte interimar al Venezuelei. Prin urmare, nu îl recunoaște pe domnul Maduro”, este precizat în decizia instanței care a examinat litigiul dintre Banca Venezuelei și Banca Angliei.

Banca Centrală a Venezuelei a anunțat că va ataca această decizie. Reprezentantul ei a declarat că poziția justiției britanice este una absurdă.

Президент Венесуэлы Николас Мадуро. Архивное фото. - Sputnik Moldova
Maduro, lecție dură pentru Bruxelles: ”Ajunge! Aveți 72 de ore pentru a părăsi Venezuela!”

La sfârșitul lunii ianuarie a anului trecut, agenția Bloomberg a anunțat, cu trimitere la propriile surse, că Banca Angliei a refuzat să întoarcă autorităților de la Caracas 1,2 miliarde de dolari în formă de aur. O sursă, identitatea căreia nu este dezvăluită, i-a declarat agenției că decizia de a refuza returnarea aurului a fost luată după ce oficiali americani de rang înalt, inclusiv secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, și consilierul președintelui SUA pentru securitatea națională, John Bolton, au exercitat presiuni asupra colegilor lor britanici, pentru ca aceștia să blocheze accesul președintelui Venezuelei, Nicolas Maduro, la activele lui din străinătate. Ulterior, Maduro a declarat că în că Banca Angliei se păstrează peste 80 tine de aur care aparțin statului venezuelean.

De asemenea, în presă s-a strecurat informația că Guaido i-a solicitat premierului britanic de atunci, Theresa May, să nu returneze guvernului lui Maduro lingourile de aur.

La începutul anului trecut în Venezuela au izbucnit acțiuni de protest împotriva actualului președinte, Nicolas Maduro. În contextul dezordinilor de stradă, președintele Parlamentului, Juan Guaido, s-a autoproclamat ilegal președinte interimar al țării. Un șir de state occidentale în frunte cu SUA au declarat că îl recunosc pe Guaido în calitate de nou șef al statului. La rândul său, Maduro a declarat că șeful Parlamentului este o “marionetă a SUA”. Rusia, Chiar și alte state l-au susținut pe Maduro în calitate de președinte legitim al țării. Moscova a declarat că “statutul de președinte” al lui Guaido nu există.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0