Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Detalii în cazul elicopterelor produse la Criuleni: Mai multe persoane au fost reținute

© Sputnik / Михаил Фомичев / Accesați arhiva multimediaВертолет. Архивное фото.
Вертолет. Архивное фото. - Sputnik Moldova
Abonare
Au fost reținute mai multe persoane bănuite că au legătură cu producerea clandestină a elicopterelor la Criuleni. Liderul afacerii nu se află pe teritoriul controlat de autoritățile moldovene, anunță Procuratura Generală.

CHIȘINĂU, 1 iul – Sputnik. Procuratura Generală anunță astăzi că au fost reținute mai multe persoane suspectate de implicarea în cazul elicopterelor produse la Criuleni. Activitatea unității de asamblare a aparatelor de zbor a fost oprită.

Спецназ - Sputnik Moldova
Societate
Percheziții la Criuleni: Erau produse elicoptere pentru export clandestin - Foto
Un expert în aeronautică, care a participat la percheziția efectuată ieri de procurori și polițiști, „a confirmat preliminar similaritatea obiectelor cu cele autentice”. Elicopterele „au fost testate de către „afaceriști” cu pericole vitale pentru cei implicați”, informează Procuratura Generală.

Elicopterele au fost transportate „într-un loc sigur, pentru cercetări ulterioare”, potrivit procurorilor.

Reamintim că Procuratura a anunțat ieri că în raionul Criuleni erau asamblate clandestin vreo 10 elicoptere, care urmau să ajungă în Comunitatea Statelor Independente (CSI) prin export ilegal. Aparatele de zbor sunt identice la aspectul exterior cu modelul de elicopter „Ka 26”.

Procuratura Generală anunța ieri că majoritatea persoanelor implicate în procesul de producere și asamblare, inclusiv organizatorii și conducătorii „afacerii ilegale”, sunt locuitori ai regiunii transnistrene.

© Photo : Procuratura GeneralăВертолеты подпольно собирали в Криулянах
Detalii în cazul elicopterelor produse la Criuleni: Mai multe persoane au fost reținute - Sputnik Moldova
Вертолеты подпольно собирали в Криулянах

Investigațiile în acest dosar sunt în plină desfășurare, fiind coordonate de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Procuratura nu precizează câte persoane au fost reținute, dar informează că au fost reținute „toate persoanele cu privire la care există bănuiala rezonabilă că aveau tangență cu această activitate clandestină”.

„Este de menționat că majoritatea dintre ei fie nu a dat declarații, fie au dat declarații evazive. Prin urmare, în zilele imediat următoare vor fi efectuate mai multe măsuri procesual-penale, inclusiv audieri suplimentare, confruntări, iar ca rezultat urmează să se decidă asupra calității procesuale în continuare pentru fiecare persoană în parte, cât și asupra necesității aplicării măsurilor preventive”, se arată într-un comunicat de presă al Procuraturii.

Procurorii mai afirmă că liderul „afacerii” nu se află pe teritoriul controlat de autoritățile Republicii Moldova. Acesta ar fi „un bărbat cu vârsta de 64 de ani, fost angajat al unei structuri statale cu regim special de activitate”.

„În cazul în care vor fi acumulate probe suficiente, în privința persoanei în cauză, se va decide potrivit legii. La această etapă, procurorii mizează pe cooperarea persoanelor anchetate”, anunță Procuratura Generală.

Procuratura va solicita implicarea activă și a altor autorități în acest caz, inclusiv a Autorității  Aeronautice Civile, Ministerului Apărării, Serviciului de Informații și Securitate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0