Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

În Moldova s-a încheiat votul pentru amendarea Constituției Rusiei: Cum a decurs scrutinul

© Photo : Miroslav RotariГолосование по внесению поправок в Конституцию РФ, Кишинев
Голосование по внесению поправок в Конституцию РФ, Кишинев - Sputnik Moldova
Abonare
La vot au putut să participe toți cei care dețin pașaport valabil care atestă cetățenia Rusiei sau certificat de reîntoarcere în Federația Rusă.

CHIȘINĂU, 1 iul – Sputnik. La Chișinău și Tiraspol și-au încheiat activitatea secțiile de votare unde cetățenii ruși au putut să-și dea votul pentru adoptarea amendamentelor la Constituția Federației Ruse. Consultarea populară a decurs organizat și fără excese.

Siguranță maximă

La Chișinău, cetățenii ruși au putut să voteze la secția de votare amplasată în cadrul Secției Consulare a Ambasadei Federației Ruse în Moldova. De dimineață, aici s-a format chiar și o coadă din cei care au dorit să-și exercite dreptul la vot.

Голосование по внесению поправок в Конституцию РФ, Кишинев - Sputnik Moldova
Amendarea Constituției Rusiei: Cum votează cetățenii ruși în Moldova - Foto

Toți cei care s-au prezentat la secția de votare au respectat regulile antiepidemice – au purtat măști și mănuși, au respectat distanța socială.

În interiorul secție de votare erau admiși doar câte trei alegători. Toți treceau printr-un scaner obișnuit și nimeni nici măcar nu a bănuit că le era măsurată simultan și temperatura. Scanerul termic încorporat a evitat necesitatea unui alt contact cu o persoană.

În cadrul secției de votare a fost evitată la maxim comunicarea directă între persoane. Membrii comisiei s-au așezat în boxe separate, împrejmuite cu sticlă. Alegătorii își arătau pașaportul rusesc și discutau prin intermediul speakerfonului. Trei persoane - trei cabine pentru vot, lângă urnă, fără cozi li fără îmbulzeală. S-a încercat să se facă astfel încât să fie evitat contactul dintre alegător în incinta secției de votare.

În cazul în care termoscanerul identifică o persoană cu febră, este amenajată o cameră specială. Aceasta este izolată, acolo este amenajat un loc pentru a te putea așeza în caz că omului i se face rău. De asemenea, un medic este de serviciul pe tot parcursul votării și poate acorda asistență în orice moment.

Cei care, din cauza stării de sănătate, nu au putut veni la secția de votare, au primit deja dreptul de a vota acasă. Toate cererile pentru votul cu ieșire în teren au fost satisfăcute încă acum o săptămână, făcând posibilă exprimarea opiniei lor cu privire la amendamente

Opinia ambasadorului Rusiei

La orele dimineții, la secția de votare a venit și ambasadorul Rusiei în Moldova, Oleg Vasnețov. El și-a exercitat de asemenea dreptul constituțional și și-a exprimat opinia cu privire la amendamentele la Legea Supremă a Federației Ruse.

”Acest vot este important prin faptul că cetățenii ruși votează pentru niște amendamente care vor întări Legea Supremă, care vor face ca țara noastră (Federație Rusă – n.n.) să fie mai stabilă, mai puternică, mai predictibilă și, cel mai important, îi va spori suveranitatea", a declarat Vasnețov.

Ambasadorul a spus de asemenea că a fost efectuată o anumită muncă de explicare în rândul comunităților rusești, în rândul activiștilor, a voluntarilor, pentru a explica esența acestor amendamente și de ce acest vot este important pentru țară, pentru noi toți", a mai afirmat ambasadorul.

Transnistrenii au votat cu mult entuziasm

Votarea a avut loc de asemenea și la Tiraspol, cei mai mulți oameni și-au exercitat dreptul între 29 iunie și 1 iulie. După cum i-a relatat reporterului Sputnik președintele CEC din regiune transnistreană, Elena Gorodețkaia, oamenii au venit cu multă însuflețire și interes.

”Rușii transnistreni au fost gata să participe la votare aflându-se în alte raioane, în pofida faptului că, în condiții de carantină, este complicat să ajungi până la Tiraspol, iar organizarea transportului nu a fost prevăzută”, a menționat ea.

Locuitorii din Tiraspol și Bender s-a u prezentat la secția de votare încă de la ora 7 dimineața. Cei mai mulți au votat în orele dimineții și după masă, la sfârșitul zilei de muncă.

Potrivit președintelui CEC, dimineața coada se întindea uneori și pe o distanță de 100-200 de metri, însă oamenii își așteptau cu răbdare rândul. Transnistrenii au fost disciplinați și au purtat măști, au respectat distanța socială.

”Toate măsurile impuse de ”Rospotrebnadzor” și medicul sanitar principal al regiunii au fost îndeplinite”, a subliniat Gorodețkaia..

În Moldova locuiesc 215 cetățeni ai Rusie, inclusiv în regiunea transnistreană.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0