Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Avocat: Digitalizarea activității sistemului judecătoresc este oportună

© Sputnik / Rodion ProcaInga Mifsud Wismayer
Inga Mifsud Wismayer - Sputnik Moldova
Abonare
În ultimele luni, nu doar elevii și studenții au învățat online, ci și reprezentanții unor profesii, cum ar fi juriștii, și-au reorientat activitatea și au muncit în regim online. Ce au învățat din punct de vedere profesional și ce schimbări în muncă au remarcat?
Avocat: Digitalizarea activității sistemului judecătoresc este oportună

Avocata Inga Mifsud Wismayer susține că o bună perioadă instanțele de judecată au examinat doar cazurile ce nu suportau amânare. Acest lucru însă nu înseamnă că cetățenii nu s-au confruntat cu probleme.

Andrei Baș - Sputnik Moldova
Avocat: Cu ce probleme se confruntă moldovenii pe timp de pandemie

Avocații au lucrat în continuu, însă nu în același ritm cum a fost până la pandemie. Aceștia au asistat doar în cazurile urgente cum ar fi arestările, perchezițiile, reținerile în flagrant sau cazurile de nerespectare a măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice. În același timp, apăreau multe întrebări la nivel de consultanță în litigii de muncă, litigii civile, cum ar fi chiria birourilor, a oficiilor, divorțuri și altele.

Această perioadă a schimbat viziunile actorilor din justiție, spune Inga Mifsud Wismayer. Avocata și-a identificat modalitățile și mijloacele de activitate eficiente și a fost nevoită să renunțe la unele obiceiuri, cum ar fi consultanțele la birou, iar comunicarea cu clienții a fost menținută exclusiv în regim online.

"Totuși, această pandemie ne-a învățat să punem accent deosebit pe un regim de lucru în format online. Mi-am pus întrebarea dacă în general mai am nevoie de birou, însă nu pot încă renunța. Personal, nu m-am decis", a precizat ea.

Mai mult, avocata a remarcat în această perioadă deloc ușoară că atât activitatea avocaților, cât și a întregului sistem judecătoresc trebuie să fie digitalizată, întrucât multe ședințe ar urma să fie amânate dacă ne pomenim într-o situație similară.

"Cetățeanul care s-a adresat în judecată, are dreptul la un proces echitabil, în termeni rezonabili, iar pentru a nu fi pus în situația de a aștepta - digitalizarea activității sistemului judecătoresc este una oportună și necesară, pentru ca fiecare client să fie liber de a depune dosarul online și de a participa la ședințele de judecată online", a conchis avocata.

Amintim că pe parcursul stării de urgență, în perioada 17 martie-15 mai curent, instanțele de judecată și-au sistat activitatea.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0