Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Psiholog: De ce ne supărăm și cum poate fi depășită această stare

© Sputnik / OsmatescoCezara Dilevschi
Cezara Dilevschi - Sputnik Moldova
Abonare
Supărarea este un sentiment extrem de adaptativ și are rolurile sale atât pozitive, cât și negative. Ce este de fapt supărarea, cum se manifestă și cum poate fi depășită această stare aflați de la psihologul Cezara Dilevschi.
Psiholog: De ce ne supărăm și cum poate fi depășită această stare

Psihologul Cezara Dilevschi susține că, la fel ca orice altă emoție, supărarea îndeplinește o funcție importantă în supraviețuirea și adaptarea oamenilor în raport cu alte persoane. Supărarea nu este altceva decât o tristețe provocată pe nedrept, care cauzează trăirea furiei față de obijduitor și un fel de jale față de persoana supărată.

"Supărarea apare atunci când așteptările noastre nu corespund comportamentului altei persoane și acest sentiment se exprimă prin mimică, intonație sau voce. Este important să subliniem că supărarea și vinovăția sunt pereche de sentimente care apar întotdeauna în cuplu. Dacă cineva se supără, atunci el crede că obijduitorul ar trebui să simtă vină sau rușine", a explicat psihologul.

De asemenea, Cezara Dilevschi a remarcat faptul că toți oamenii au supărări, însă tonalitățile acestui sentiment și exprimările diferă de la o persoană la alta. În același timp, psihologul a menționat că există o categorie de oameni care se supără mai ușor, iar atunci când supărarea este foarte intensă, frecventă și de durată aceasta aduce la un stres emoțional destul de mare și epuizant.

"Trebuie să ne recunoaștem și să căutăm cauzele supărării, să lucrăm cu noi înșine și să ne manifestăm într-o manieră agreabilă față de ceilalți. Este important să clarificăm și să normalizăm lucruruile într-o manieră adultă. De exemplu, dacă eu m-am supărat pe tine trebuie să spun cauzele și să recunosc supăraea și să rezolv această problemă într-o manieră frumoasă", a menționat psihologul.

Mai mult, specialistul a precizat că supărările pot cauza diverse boli, dacă oamenii păstrează în sine acest sentiment față de cineva. Intensitate supărării, durata și frecvența poate conduce într-o zonă clinică cu diferite manifestări precum este depresia și anxietatea. În acest sens, este important ca fiecare dintre noi să-și cunoască și să-și înțeleagă bine personalitatea, dezvoltând un comportament tolerant și un grad de empatie față de alte persoane.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0