Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Anunț important pentru moldovenii care se întorc din ”zonele verzi” din Europa - detalii

© Sputnik / Miroslav RotariРумыния контрольно пропускной пункт
Румыния контрольно пропускной пункт - Sputnik Moldova
Abonare
De la mijlocul luni iulie, moldovenii care se întorc din țările incluse în lista ”zonelor verzi” din Europa ar putea să nu mai fie obligați să stea în carantină. Asta a lăsat să se înțeleagă șeful statului, Igor Dodon, în cadrul emisiunii ”Președintele Răspunde ”.

CHIȘINĂU, 26 iun. - Sputnik. Șeful statului Igor Dodon a fost întrebat dacă în Republica Moldova va fi aplicat mecanismul practicat în România, prin care cetățenii din cele 22 de state europene considerate că fac parte din ”zone verzi”, pentru că înregistrează un număr mic de cazuri noi de COVID-19, intră în țară fără a sta în carantină.

Președintele a menționat că aceste măsuri nu vor fi adoptate cel puțin până în data de 15 iulie, până când este valabilă starea de urgență în sănătate publică. Totuși, șeful statului nu exclude că țara noastră ar putea prelua exemplul autorităților de la București, dacă situația epidimiologică se va îmbunătăți.

”Eu mi-aș dori foarte mult ca situația în Republica Moldova să fie de așa natură ca aceste 14 zile să nu fie obligatoriu de stat în carantină. Știu că mulți vor să se întoarcă acasă, mai ales în perioada estivală, vor să vadă copiii, părinții, dar înțelegem că încă persistă riscul. Sperăm foarte mult că după 15 iulie situația va fi așa încât să revedem necesitatea ca oamenii să stea 14 zile în carantină”, a declarat Igor Dodon.

Până acum, în Moldova s-au confirmat 15 079 de cazuri de COVID-19. Circa 8 599 de pacienți s-au vindecat de coronavirus, iar 502 au decedat. Conform deciziei din 15 mai a Comisiei Naționale pentru Sănătate Publică, doar moldovenii care se deplasează în afara țării în scop de serviciu și doar dacă nu au simptome la revenire nu trebuie să stea în izolare.

Specialiștii Departamentului Anesteziologie şi Terapie Intensivă de la Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga” - Sputnik Moldova
Societate
COVID-19, situația la zi: 53 de persoane - internate, 166 - tratate și 8 decese

Luni, Comitetul Național pentru Situații de Urgență de la București a adoptat o hotărâre prin care a fost actualizată lista statelor considerate că fac parte din ”zona verde”, iar cetățenii care vin din aceste țări sunt scutiți de perioada de carantină. Este vorba despre 22 de state, inclusiv Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Elveția, Estonia, Finlanda, Italia și Franța. Excepția se aplică doar în cazul persoanelor asimptomatice, care sosesc în România din statele ce figurează în listă. 

Această măsură însă nu vizează și Republica Moldova, văzută în ”zona roșie” a Europei din cauza numeroaselor cazuri noi de COVID-19. Cetățenii români care revin în România din Republica Moldova trebuie să stea 14 zile în carantină, în timp ce moldovenii pot să treacă Prutul doar dacă au un permis de ședere, contract de muncă sau își fac studiile. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0