CHIȘINĂU, 26 iun - Sputnik. Pandemia de COVID-19 i-a adus pe foarte mulți moldoveni acasă. Aceștia au fost nevoiți să se întoarcă pe meleagurile natale din cauza crizei tot mai acute în care ne-a aruncat răspândirea rapidă a infecție de COVID-19.
Unii moldovenii din diasporă au fost nevoiți să revină acasă pentru că, în multe cazuri, și-au pierdut locul de muncă în Occident. Iar rezervele de bani s-au cam terminat. Dacă la prima vedere ne-am gândi că această pandemie de COVID-19 i-a făcut pe unii să revină definitiv acasă, demografii ne dau asigurări că totul este temporar.
Demograful Valeriu Sainsus consideră că pandemia de COVID-19 va stârni valuri și mai mari de emigrație decât a fost până acum. El explică acest fenomen prin faptul că oamenii nu vor avea unde să muncească și nu se vor putea obișnui la modul de viață din Moldova, dar și la remunerări mai mici pentru aceiași muncă pe care o făceau peste hotare.
”Evoluția pandemiei în Republica Moldova va stârni noi valuri de emigrație odată ce sunt ridicate măsurile din statele Uniunii Europene. În ceea ce privește emigrația pandemia de COVID în Republica Moldova ar putea aprofunda foarte mult rata de mortalitate. În următoarea etapă o să vedem cota, ponderea mortlității covid în aspectul speranței de viață în Republica Moldova”, a declarat pentru Sputnik Moldova, Valeriu Sainsus.
Valeriu Sainsus a precizat pentru Sputnik Moldova că situația demografică, în general, în Republica Moldova se înrăutățește în fiecare an tot mai mult. Îmbătrânirea societăților este una din problemele demografice. La fel și faptul că oamenii emigrează excesiv din țara noastră.
”Trebuie să spun că până în anii '90 prognozele demografice dezvoltau tendințe de crește. Noi prognozam că vom avea o populație de aproximativ cinci milioane de oameni. Totuși, aceasta nu s-a produs, a rămas mai mult un vis. Din perspectiva demografică, trebuie să spunem că țara nici în următorii 50-100 de ani nu va atinge cifra de cinci milioane de oameni”, a declarat demograful Valeriu Sainsus.
Potrivit lui, în țara noastră există o criză a reproducerii. Populația se reproduce, dar generațiile nu se înlocuiesc. Natalitatea este depășită de mortalitate.
”Avem un bilanț natural negativ. Rămâne problema profundă a țării – îmbătrânirea demografică – unde suntem în topul țărilor din lume”, a declarat pentru Sputnik Moldova, demograful Valeriu Sainsus.
În Republicii Moldova locuiesc în prezent peste trei milioane de cetățeni.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova