Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Salvatorii sunt gata să intervină: Cod Portocaliu anunțat de meteorologi - Foto

© Sputnik / Rodion ProcaRîul Nistru
Rîul Nistru - Sputnik Moldova
Abonare
După ploile abundente de la noi și din țările vecine, nivelul apei în râurile Nistru și Prut a crescut semnificativ. Meteorologii au schimbat din galben în portocaliu culoarea codului de inundații prin revărsarea apelor în luncă, valabil până pe 3 iulie.

CHIȘINĂU, 25 iun – Sputnik. Salvatorii i-au prevenit încă de miercuri pe oamenii dintr-o serie de localități din lunca Nistrului să fie gata de evacuare. Alături de localnici, salvatorii au ridicat diguri din saci umpluți cu nisip.

Pericol de inundații provocat de creșterea nivelului de apă în râul Nistru în urma ploilor abundente - Sputnik Moldova
Premierul cere mobilizarea tuturor forțelor – Iată ce se întâmplă cu apele râului Nistru

Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) continuă joi, 25 iunie, acțiunile de prevenire a inundațiilor în localitățile din preajma râului Nistru.

Miercuri, în localitatea Vălcineț, din raionul Ocnița, salvatorii și localnicii au efectuat lucrări complexe de consolidare a unui canal de scurgere prin care a fost prevenită inundarea a cel puțin 28 de gospodării aflate în lunca râului Nistru.

© Photo : Facebook / Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAISalvatorii și localnicii au ridicat diguri Sursa: Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI
Salvatorii sunt gata să intervină: Cod Portocaliu anunțat de meteorologi - Foto - Sputnik Moldova
Salvatorii și localnicii au ridicat diguri Sursa: Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI

La acțiunile din Vălcineț au fost antrenați 15 angajați ai IGSU, iar autoritățile publice locale au pus la dispoziție cinci unități de tehnică pentru lucrările de fortificare. În total au fost aduse 17 camioane cu nisip, fiind consolidat un dig din 700 de saci.

De asemenea, salvatorii i-au informat despre riscul inundațiilor și despre necesitatea de a fi gata de evacuare pe localnicii satelor Naslavcea, Vălcineț, Unguri, Calarașovca și orașul Otaci, din raionul Ocnița.

© Photo : Facebook / Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAINistrul se revarsă în luncă Sursa: Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI
Salvatorii sunt gata să intervină: Cod Portocaliu anunțat de meteorologi - Foto - Sputnik Moldova
Nistrul se revarsă în luncă Sursa: Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI

„Angajații IGSU au comunicat cu oamenii din peste 140 de gospodării din cele cinci localități aflate în nemijlocită apropiere de râu. Localnicii au fost rugați să-și mențină calmul, să pregătească actele și bunurile de primă necesitate și să asculte mesajele autorităților”, a informat joi IGSU.

Totodată, reprezentanți ai IGSU au discutat cu primarii localităților aflate în zona de risc, îndemnându-i să fie pregătiți pentru intervenție și luarea deciziilor necesare.

La această oră, angajații instituției continuă să lichideze consecințele ploilor torențiale, care au provocat prejudicii în multe localități. Ploile torențiale au prejudiciat și culturi agricole din raioanele Strășeni, Căușeni și UTA Găgăuzia. Pagubele sunt estimate de comisiile pentru situații excepționale. 

În localitatea Gherman, raionul Ungheni, salvatorii au acționat în forță pentru a evacua apa din 7 gospodării, beciurile și subsolurile cărora au fost înnămolite.

Prejudicii au fost înregistrate și în satul Drăgănești, din raionul Sângerei, unde apa a intrat în două gospodării, iar la Copăceni au fost afectate circa 5 kilometri de drum local.

În Căzănești, raionul Telenești, au fost înnămolite beciurile din 4 gospodării.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0