Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Indemnizații pentru urmașii angajaților medicali decedați în lupta cu COVID-19

© Sputnik / Evghenii PanasencoSpital
Spital - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Urmașii angajaților mediclai care au decedat din cauza COVID-19 vor primi indemnizații de la stat. Un proiect în acest sens a fost aprobat astăzi de Guvern.

CHIȘINĂU, 24 iun. - Sputnik. Statul va acorda indemnizații urmașilor angajaților medicali care și-au perdut viața în lupta cu COVID-19. Este vorba despre medici, asistenți medicali, farmaciști, felceri, infirmiere și conducătorii auto din cadrul serviciilor de asistența medicală prespitalicească. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat în ședința Guvernului de astăzi.

Specialiștii Departamentului Anesteziologie şi Terapie Intensivă de la Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga” - Sputnik Moldova
Societate
COVID-19 în ultimele 24 de ore: 71 de persoane au fost internate, două au decedat

„De indemnizații vor beneficia soțul supraviețuitor pentru o perioadă de 5 ani din data decesului întreținătorului, copiii până la vârsta de 18 ani sau, dacă își continuă studiile, până la încheierea acestora, fără a depăși vârsta de 23 de ani. Dacă nu există astfel de urmași, ajutorul se oferă unuia dintre părinți”, a declarat ministru Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu. 

Cuantumul indemnizației pentru soțul supraviețuitor sau părinți va constitui 50% din baza de calcul. În cazul copiilor, acesta va constitui 75% pentru fiecare urmaș. Indemnizațiile se vor plăti din bugetul de stat.

”Baza de calcul va constitui venitul mediu lunar realizat, declarat în ultimele 12 luni calendaristice premărgătoare lunii decesului. Pentru decesele care au survenit după data de 7 martie a anului curent indemnizațiile se vor stabili din data decesului, cu condiția depunerii cererii în termen de 90 de zile din data intrării în vigoare a proietcului menționat. Cunatumul calculat nu poate fi mai mic de 50% din mărimea salariului mediu lunar din economia națională din data calculării acestei indemnizații”, a precizat Viorica Dumbrăveanu. 

Proiectul urmează să fie dezbătut și votat de Parlament. Numărul angajaților medicali decedați de COVID-19 în Moldova este de 21 pe persoane.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0