Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ziua medicului în Rusia: Distincții de stat acordate de Vladimir Putin

© Sputnik / Алексей Майшев / Accesați arhiva multimediaГоспиталь COVID-19 в ГКБ №15 имени О. М. Филатова
Госпиталь COVID-19 в ГКБ №15 имени О. М. Филатова - Sputnik Moldova
Abonare
Profesia de medic, nai ales în perioada pandemiei, este cea mai responsabilă și umană, care necesită enorme cunoștințe, răbdare și capacitate de a lua decizii în situații dificile.

CHIȘINĂU, 21 iun – Sputnik. Angajații din sănătate sunt deținători unor înalte calități morale, care nu-și pierd valoarea nici în timpurile noastre caracterizate de tehnologi dezvoltate, medicamente eficiente, ci dimpotrivă, sunt deosebit de solicitate și prețuite. Acest lucru l-a declarat spicherul Consiliului Federației, Valentina Matvienko, în mesajul său de felicitare adresat lucrătorilor medicali cu ocazia zilei lor profesionale.

Ea și-a exprimat profunda recunoștință pentru întreg personalul clinicilor, spitalelor, serviciilor de Urgență, oamenilor în halate albe care se află ”pe linia întâi” în lupta cu pandemia de coronavirus.

Printr-un decret al președintelui rus Vladimir Putin, publicat duminică pe site-ul Kremlinului, cinci medici au fost distinși cu titlul de Erou al Muncii din Federația Rusă.

Distincțiile au fost conferite ”pentru merite deosebite în muncă, abnegație și înalt profesionalism manifestat în lupta cu infecția de coronavirus COVID-19.

În afară de aceasta, șeful statului a decorat cu Ordinul ”Pirogov” conducerea și angajații Centrului de virusologie ”Vector” și Centrului ”Microb”, care au devenit primii cavaleri ai acestei distincții.

Ordinul ”Pirogov” și medalia ”Luka Krâmschi” au fost instituite de liderul rus vinerea trecută.

Cu Ordinul ”Pirogov” sunt decorați cetățenii Federației Ruse pentru acordarea ajutorului medical în situații de urgență, acțiuni militare și alte situații care prezintă risc pentru viață.

Tub de testare Covid-19 - Sputnik Moldova
Rusia
Triplă lovitură: Rusia dezvoltă noi teste, medicamente și vaccinuri împotriva COVID-19

Cu medalia Luka Krâmschi” sunt decorați, potrivit decretului, medicii și personalul sanitar mediu, dar și alți angajați ai instituțiilor medicale pentru merite în domeniul ocrotirii sănătății populației, pentru contribuție majoră în organizarea acordării asistenței medicale și consolidarea sănătății publice.

Nicolai Pirogov (1810-1881) a fost un eminent savant și cercetător rus, fondatorul chirurgiei militare ”de război” și a școlii de anestezie din Rusia.

Sfântul Luka (Voino-Iasnețki, 1877-1969), arhiepiscop al Simferopolului și Crimeii, în viața lumească a fost medic, savant, autorul unor lucrări de anestezie și chirurgie septică. Biserica Ortodoxă Rusă l-a trecut în rândul sfinților.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0