Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Biolog: Care sunt simptomele ascunse ale coronavirusului

© AFP 2024 / Noel CelisМедработник проверяет девушку на наличие коронавирусной инфекции в Пекине
Медработник проверяет девушку на наличие коронавирусной инфекции в Пекине  - Sputnik Moldova
Abonare
Purtătorii asimptomatici ai coronavirusului ar putea să nu observe reducerea volumului plămânilor sau înrăutățirea funcției rinichilor.

CHIȘINĂU, 21 iun – Sputnik. Persoanele asimptomatice, de regulă tinerii, nu ajung în câmpul de vedere al medicilor și ar putea să nu observe anumite simptome, cum ar fi reducerea volumului plămânilor sau funcționarea mai proastă a rinichilor, a relatat pentru RIA Novosti doctorul în științe biologice Ancha Baranova, profesor la Universitatea George Mason din SUA.

”În cea mai mare parte, asimptomatici sunt tinerii și ei nu ajung în atenția medicilor. Ei pot ajunge la medici dintr-un alt motiv. De exemplu, trebuie să-și verifice pancreasul, iar pentru asta i-a fost făcută tomografia computerizată și iese la iveală că omul are plămânii lezați. Acest lucru poate fi stabilit de fapt și fără tomografie, dacă este măsurat volumul plămânilor cu ajutorul spirometriei. Dacă acesta a început să se reducă, este posibil să fie vorba de coronavirus” a precizat ea.

Potrivit specialistului, spirometria ar fi utilă dacă până la pandemie toți ar fi făcut astfel de măsurări și atunci ar fi fost posibilă o comparație a volumului plămânilor. ”Dacă ați fost testat pozitiv la COVID-19, dar nu simțiți niciun fel de simptome, ar trebui să ajungeți al tomografie și să vedeți ce se întâmplă cu plămânii”, recomandă biologul.

Пассажиры в медицинских масках в переходе метро Гонконга - Sputnik Moldova
Cine prezintă cel mai mare pericol de răspândire a coronavirusului

După cum precizează Baranova, persoana care s-a îmbolnăvit de COVID-19 ar putea să nu observe nici reducerea funcției rinichilor. Acest lucru poate fi stabilit printr-un test de sânge de filtrare glomerulară.

În unele lucrări a fost descrisă și o îmbolnăvire asimptomatică a femeilor gravide, însă după naștere, atunci când erau luate probe din placentă pentru analiză, se constata că aceasta este atinsă de infecție.

”Omul are o astfel de placentă încât este posibilă și o sarcină cu tripleți, este făcută cu rezervă, îmsă organismul gravidei a suportat totuși boala. Ea nu poate fi calificată drept purtător asimptomatic, mai degrabă, este o persoană cu simptome nediagnosticate”, a adăugat biologul.

Totuși, potrivit acesteia, gravidele nu ar trebui să se ocupe în mod special de verificarea simptomelor la coronavirus – mult mai sigur este un număr cât mai redus de contacte.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0