Reprezentanții fracțiunilor Platformei DA, Partidului Acțiune și Solidaritate și ai Partidului Democrat s-ar putea întruni săptămâna viitoare, fără PSRM, în cadrul unor consultări în contextul configurării unei noi majorităţi parlamentare. Cele mai controversate mesaje vin însă din partea PAS, deputații căreia pe de o parte susțin demararea unor discuții, iar pe de altă parte spun că e puțin probabil ca PAS să dea curs scenariului propus de Igor Dodon de a forma o nouă majoritate antioligarhică.
Roman Mihăeș afirmă că, în aceste zile, foarte mult depinde de poziția partidului PAS, iar Maia Sandu nu va tranșa o demitere a Guvernului pentru că ținta ar fi alegerile prezidențiale.
„Ea are asigurată foaia în turul doi al alegerilor prezidențiale conform sondajelor. PPDA i-a lansat PAS-lui textul proiectului moțiunii de cenzură, dar PAS nu se grăbește să-l examineze și este clar de ce - pentru că PAS nu este interesat ca Guvernul actual să cadă în orice condiții, neavând garanția că va fi instalat un alt Executiv.
Expertul Roman Mihăeș spune că s-ar putea întâmpla ca celelalte partide să încerce să folosească PAS pentru a da jos un Guvern, dar să nu invite PAS în viitorul Guvern, de aceea Maia Sandu ar prefera să ia o pauză și să caute anumite garanții.
”Este firesc să se întâmple așa, pentru că imaginați-vă că ei votează demiterea Guvernului cu partidul Șor, vom asista la o pierdere de imagine pentru PAS, dacă ei își asumă dărâmarea unui Guvern în condiții de coronavirus și de un deficit de peste 16 miliarde de lei. De asta eu cred că PAS va tempera jocul și va căuta garanții. Pentru că este puțin probabil că dacă va fi dat jos un Guvern, va fi pus repede un alt Guvern, poate cu PAS în frunte. De aceea, aș crede că, în proporție de 70-80 %, Guvernul Chicu va rămâne în funcție până la alegerile prezidențiale”, a declarat Mihăeș.
Șeful statului a lansat o invitație la discuții pentru fracțiunile care s-au constituit legal în Parlament după alegerile parlamentare din 2019 și care, potrivit lui, nu au nicio legătură cu deputații traseiști. Președintele Dodon spune că este disponibil pentru o discuție comună cu liderii fracțiunilor parlamentare, în afară de grupul Șor și Pro Moldova, pentru a decide ce fac mai de parte, în condițiile în care actualul Guvern își va pierde susținerea politică în Parlament.