Trump, anunț care cutremură lumea! Ar putea avea efecte imposibil de evaluat!

© AP Photo / Patrick SemanskyДональд Трамп
Дональд Трамп - Sputnik Moldova
Abonare
Ar duce la un cutremur economic mondial, o criză cu efecte incalculabile – dar, din fericire, este chiar ceva imposibil de imaginat.

BUCUREȘTI, 19 iun – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Președintele Donald Trump face un anunț care, dacă ar fi pus în practică, ar putea cutremura efectiv lumea, ducând la o criză mondială fără precedent în istorie.

Pe scurt, Trump vorbește de posibilitatea ca SUA să se ”decupleze total de China”, asta însemnând deci ruperea tuturor relațiilor cu marea putere a Răsăritului.

”Nu a fost vina Ambasadorului Lighthizer (ieri în Comitet), în faptul că, probabil, nu m-am făcut lămurit, dar SUA cu siguranță menține o opțiune politică, în anumite condiții, de decuplare completă de China”, a scris Trump.

Liderul american s-a referit la observaţiile reprezentantului pentru comerţ Robert Lighthizer, în timpul audierilor din Congres, referitoare la relaţia Washingtonului cu Beijingul.

”Lighthizer, artizanul acordului economic semnat de SUA şi China în ianuarie, a avut o intervenţie pozitivă şi optimistă în faţa congresmenilor, repetând că autorităţile chineze îşi vor respecta angajamentele, în special cele privind achiziţionarea masivă de produse agricole americane”, precizează Agerpres, arătând că ”Oficialul american şi-a susţinut afirmaţiile cu cifre, dând exemplul unor achiziţii recente, în special de bumbac, în valoare de un miliard de dolari”.

Ca o reacție, ambasadorul a spus că această ”întrerupere” a relaţiilor bilaterale ”era o opţiune politică acum câţiva ani, dar nu cred că este o politică sau o opţiune rezonabilă în acest stadiu”.

Les accords signés par Vladimir Poutine et Xi Jinping, le 20 mai 2014  - Sputnik Moldova
Rusia
Moscova respinge acuzele că Rusia și China profită de pandemie pentru a răspândi fake news
Pe de altă parte, arată sursa citată, preşedintele Trump a ameninţat încă din luna mai cu ”ruperea oricărei relaţii cu ţara asiatică” și că nu mai doreşte să vorbească cu omologul său chinez, Xi Jinping.

Desigur, întreruperea relațiilor economice dintre cele mai puternice țări din lumea ar duce la un cutremur economic mondial, o criză cu efecte incalculabile – dar, din fericire, este chiar ceva imposibil de imaginat. Pe de altă parte, dezechilibrul mondial creat de preluarea unui procent uriaș al producției mondiale de către China trebuie remediat.

Dar, cu siguranță nu prin întreruperi ale relațiilor bilaterale; chiar și anunțată doar (în mai), această ”decuplare” a avut deja efecte asupra celor două economii – fiind un semn de incertitudine perceput pe burse.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0