Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Republica Moldova s-a transformat în șantier: Câți kilometri de drum vor fi reparați

© Sputnik / OsmatescoРемонт дороги
Ремонт дороги - Sputnik Moldova
Abonare
În cadrul ședinței Guvernului de astăzi, Ministrul Economiei și Infrastructurii a prezentat informația cu privire la Programul național de reabilitare a drumurilor.

CHIȘINĂU, 17 iun – Sputnik. Peste 86 de kilometri de drumuri publice naționale și peste 906 de kilometri de drumuri publice naționale, locale, comunale și de stradă vor fi reparați capital sau va fi îmbunătățită calitatea acestora. Informația a fost prezentată în cadrul ședinței Guvernului de ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Răilean. Lucrările de reabilitare fac parte din Programul național „Drumuri 2020, elaborat de MEI și aprobat de Guvern la sfârșitul lunii mai, iar pentru realizarea acestuia, Legea bugetului de stat prevede alocarea unei sume totale de circa 1,4 miliarde de lei.

Prim-ministrul a inspectat lucrările de reabilitare a drumului Chișinău-Ungheni-Sculeni - Sputnik Moldova
Societate
Iată ce drumuri vor fi reparate în 2020: Listele prezentate de ministrul Usatîi

Programul a fost elaborat în temeiul Legii bugetului de stat pe anul 2020 și include două subprograme. Subprogramul de reparație a drumurilor publice naționale, pentru implementarea căruia au fost alocate 250 de milioane de lei și prevede efectuarea reparației capitale a 86 de kilometri drumuri, pe un termen de sevriciu de 15-20 de ani.

„Sunt șapte contracte care includ tronsoanele Orhei-Bravicea-Călărași, Tudora-Palanca-Frontiera cu Ucraina, Basarabeasca-Ceadîr Lunga, Sagaidacul Nou-Satul Nou, Cimișlia-Garaz-Sărata Nouă, Ceadâr-Lunga-Congaz-Dimitrovca. Aceste șase contracte au fost deja semnate și se pregătesc lucrările de reparație. Pe data de 24 iunie va avea loc licitația de la tronsonul Delacău-Bulboaca”, a precizat ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Răileanu.

În cadrul celuilalt subprogram MEI este la etapa achiziții. Contractele din toate raioanele, municipiul Bălți și Chișinău au fost grupate în 17 loturi. Acestea vor acoperi peste 900 de kilometri din 1200 de localități. Din cei peste 900 de kilometri, 300 constituie drum asfaltat, iar peste 600 de kilometri reprezintă variantă albă. La selectarea porțiunilor de drum, prioritate au avut sectoarele care asigură conexiunea cu instituțiile de menire socio-culturală, conexiunea către agenți economici care oferă servicii populației, accesul de la rețeaua drumurilor publice către localități, numărul populației beneficiari ai drumului.

Prima licitație urmează a fi lansată la data de 22 iunie, cu patru loturi pentru opt raioane. Ulterior, în fiecare zi vor fi deschise celelalte oferte, iar ultima licitație este preconizată pentru data de 30 iunie.

Ion Chicu - Sputnik Moldova
Politică
Chicu: Anul viitor vom transforma țara într-un șantier imens

Pentru acest subprogram de reparație și întreținere periodică a drumurilor publice naționale, locale, comunale și a străzilor au fost distribuite peste 1,1 miliarde de lei. În procesul de reabilitare vor fi antrenate peste 500 de unități de tehnică specializată și peste cinci mii de lucrători.  

Răilean mai spune că în prezent în țara noastră sunt peste 20 de proiecte în valoare de peste șapte miliarde de de lei, bani de la partenerii străini. MEI își propune ca în acest an să fie finalizate trei contracte în cadrul cărora lucrările se desfășoară la tronsonul de drum Chișinău-Ungheni-Frontiera cu România și Fălești-Sculeni-Ungheni. Sunt în derulare lucrările la drumul Chișinău-Comrat-Giurgiulești-Frontiera cu România, drumul de centură Chișinău, Hâncești-Lăpușna etc.

Implementarea programului este preconizată pentru lunile iulie – decembrie 2020.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0