Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Premierul Chicu, despre posibilitatea căderii Guvernului: Iată ce declară

© Sputnik / OsmatescoIon Chicu
Ion Chicu - Sputnik Moldova
Abonare
Premierul Chicu a fost invitat în studioul Sputnik Moldova, la emisiunea ”Contrapunct” moderată de Eduard Maciac.

CHIȘINĂU, 17 iun - Sputnik. Premierul Ion Chicu a fost invitatul emisiunii ”Contrapunct” de la Radio Sputnik Moldova. Oficialul a vorbit inclusiv despre modul în care este gestionată situației privind răspândirea infecției cu COVID-19, dar și posibilitatea căderii Guvernului pe care-l conduce. 

Ion Chicu nu a exclus posibilitatea ca Parlamentul să demită Guvernul, dar a precizat că deocamdată Cabinetul de Miniștri se concentrează pe agenda pe care o are, mai ales în această perioadă de criză. 

”A mai plecat un deputat din majoritatea parlamentată. Înțeleg că sunt 50 acum. Era de așteptat că această dinamică va continua. Este clar că, pe măsură ce Procuratura Generală avansează pe investigații, cu atât mai mult partea cealaltă taie din majoritatea parlamentară - aici e problema. Altă cauză nu-i. Din acei 62 de deputați care au votat Guvernul actual, au plecat mai mulți și în linii mari o bună parte sunt cu musca pe căciulă. Aici e explicația”, a opinat Ion Chicu 

Premierul Chicu a declarat că Guvernul va rămâne în exercițiu până la numirea unui nou Guvern. Asta prevede legislația și va trebui să se conformeze. 

Парламент Parlament - Sputnik Moldova
Politică
Deputatul Efrosenia Grețu a părăsit PDM – Mai avem majoritate parlamentară?

”În cazul unei moțiuni de cenzură și în cazul în care ar fi 51 de deputați care ar vota această moțiune de cezuă atunci, conform legislație, Guvernul actual rămâne în exercițiu până ce Parlamentul alege alt Guvern. În acest caz, noi trebuie să gestionăm lucrurile până ce Parlamentul reușește să învestească un nou Guvern. Așa prevede legislația și așa trebuie să fie. Nu poți sî pleci, pentru că ai o responsabilitate și clar că așteptăm ce va decide politicul. Cum vor evolua lucrurile în privința noii majorități parlamentare sau restabilirii acelei care a existat până astăzi, e greu de anticipat”, a precizat Ion Chicu. 

Amintim că președintele de onoare al Partidului Democrat din Moldova, Dumitru Diacov, a confirmat că deputatul Efrosinia Grețu a părăsit formațiunea din care face parte. El a spus că nu s-a așteptat ca ea să facă acest pas și să adere la Pro Moldova a lui Andrian Candu.

Здание Еврокомиссии - Sputnik Moldova
Chicu: Moldova a îndeplinit condițiile înaintate de UE pentru asistența macrofinanciară

Diacov a lăsat să se înțeleagă că cei de la Pro Moldova i-ar fi dat bani deputatului Efrosinia Grețu ca să părăsească Partidul Democrat și, respectiv, majoritatea parlamentară.

În  felul acesta coaliția PSRM-PDM rămâne doar cu 50 de deputați. Este adevărat că nici opoziția nu are o majoritate de 51 de mandate, dat fiind că un mandat este deținut de deputatul independent Alexandru Oleinic, care, deocamdată nu și-a anunțat afilierea nici la o tabără.

Grupul Pro Moldova a anunțat pe pagina de Facebook că deputatul ales în circumscripția uninominală 41 Leova, Efrosinia Grețu, a aderat la Pro Moldova. Decizia a luat-o inclusiv după consultări cu echipa locală.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0