CHIȘINĂU, 14 iun – Sputnik. Evităm ieșirile din casă între orele 11:00 – 17:00 și utilizăm mijloace de protecţie cum ar fi pălării, umbrele, ochelari de soare, cremă cu factor de protecţie.
Acestea sunt doar câteva din recomandările specialiștilor Agenției Naționale de Sănătate Publică pentru a preveni consecințele caniculei în perioada pandemiei.
Potrivit lor, se recomandă ca lentilele ochelarilor de soare să fie de culoare cenuşie, verde sau maro, iar crema protectoare cu factorul de protecție nu mai puţin de 50% și care se va aplica cu 30 de minute înaintea expunerii la soare şi reaplica periodic la fiecare 2 ore.
Hidratare și un regim alimentar sănătos
- consumăm zilnic cel puţin doi litri de lichide non-alcoolice, apă potabilă, apă minerală sau plată îmbuteliată, ceaiuri la temperatura aerului;
- evităm consumul de cafea, băuturi alcoolice, inclusiv bere, băuturi fierbinți;
- consumăm zilnic fructe și legume în stare crudă, ca fiind o sursă importantă de vitamine şi substanţe minerale importante organismului în timpul caniculei și a pandemiei, de asemenea, dispare senzaţia de sete continuă, datorită efectului treptat de eliberare a apei din produsele vegetale;
- evităm consumul de alimentele cu conținut sporit de sare, zahăr și grăsimi, a bucatelor prăjite sau afumate, semifabricatelor, fast-food, etc. ;
- ieșim la plimbare în aer liber și practicăm activităţir fizice doar în orele dimineții până la orele 11:00 sau seara după orele 18:00.
Atenție la locurile de scăldat. Acestea trebuie să fie autorizate, în caz contrar riscăm să facem baie în apă contaminată chimic și microbian.
Aerisirea și igienizarea sistematică a locuințelor și locului de muncă
Pe perioada zilei se recomandă să închidem ferestrele expuse la soare, să tragem jaluzelele și/sau draperiile. Locuința și locul de muncă trebuie igienizate, iar suprafețele frecvent atinse să fie șterse cu dezinfectanți.
Foarte important este să deconectăm sau să reducem din intesitatea luminii artificiale şi deconectăm de la reţea aparatele electrocasnice de care nu avem strictă nevoie.
Specialiștii spun că efectele nefavorabile asupra sănătății în mare măsură pot fi prevenite, urmând totodată și recomandările de reducere a riscului de COVID-19.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova