Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova ar putea cere ajutor extern pentru a opri răspândirea fără control a virusului

© Sputnik / Victor IovvAla Tocarciuc
Ala Tocarciuc - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul în probleme de sănătate publică Ala Tocarciuc spune că autoritățile ar putea solicita ajutor din exterior în gestionarea crizei pandemice, iar cea mai mare problemă, după trei luni de carantină, rămâne a fi transmiterea fără control a virusului.
Moldova ar putea cere ajutor extern pentru a opri transmiterea fără control a virusului

Ala Tocarciuc sugerează autorităților elaborarea unui plan de acțiuni legat de identificare bolnavilor, urmărirea contactelor și măsurile de securitate biologică. Expertul spune că autorițățile competente ar trebui să reia de la început toate acțiunile pe care le-au făcut pentru a vedea unde s-a acționat greșit.

Ala Tocarciuc este de părere că dacă situația se va agrava, atunci Moldova ar putea să solicite ajutor din exterior.

”Dacă vom epuiza toate resursele interne nu trebuie să ne fie rușine să solicităm sprijin internațional în special în gestionarea și tratamentul bolnavilor. Avem o creștere mare a numărului de infectați, iar acest flux de bolnavi va trebui gestionat. Medicii noștri sunt epuizați și la terapie intensivă și cei care nu fac terapie intensivă, inclusiv medicii de familie. De la începutul pandemiei au fost probleme cu echipamentele, dar nu știm cât timp ne vor ajunge ele pentru că se consumă foarte mult, nu știm dacă avem stocuri”, a precizat Ala Tocarciuc.

Expertul în sănătate publică consideră că autoritățile vor trebui să revină la problema răspândirii fără control a virusului.

”Când noi zicem că situația nu este sub control nu o spunem cu rea intenție. Pentru că noi doar constatăm o realitate, noi avem o transmitere fără control a virusului, noi n-am reușit să stăpânim lucrurile. Dacă recunoaștem, poate ne gândim cum să corectăm pașii, să revedem unele acțiuni, iar dacă noi mergem și spunem că totul este  relativ bine atunci noi nu ieșim degrabă din această pendemie”, a punctat expertul.

Armata în combaterea COVID-19 - Sputnik Moldova
Armata va fi scoasă din nou în stradă: Un nou decret semnat de Dodon

Tocarciuc mai spune că la nivel regional, dar și global, încă se cunoaște foarte puțin despre acest virus.

”Noi nu avem încă un tablou clinic al virusului, unii fac pneumonie alții  fac tromboze, alții boli autoimune vasculare. Noi mergem pe diferite piste. Noi suntem încă la etapa când  acest virus este stăpân pe noi, pe medici, cu toate că cercetările avansează  repede în acest domeniu”,  a punctat Ala Tocarciuc.

Din numărul total de 4479 de cazuri active, 378 de pacienți sunt internați în stare gravă. Dintre care 23 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată.Totodată, MSMPS informează despre înregistrarea a încă zece decese de ieri până la această oră. Vârsta persoanelor decedate este între 58 și 82 de ani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0