Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Liliana Iașan: Am ieșit din starea de urgență fără lucrători medicali infectați

© Photo : Arhivă personală / Liliana IașanLiliana Iașan
Liliana Iașan - Sputnik Moldova
Abonare
Liliana Iașan: Pandemia m-a învățat o lecție: informarea lucrătorilor medicali și a pacienților, dotarea cu echipament de protecție și trierea persoanelor care intră în instituția medicală pot împiedica răspândirea COVID-19.
Manager de instituție medicală: Am ieșit din starea de urgență fără angajați infectați

Lucrătorii medicali pot fi protejați de COVID-19. Cel puțin, managerul Asociației Medicale Teritoriale Buiucani (AMT Buiucani) a demonstrat asta. În cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, Liliana Iașan ne-a relatat despre măsurile întreprinse în acest scop și experiența monitorizării la domiciliu a bolnavilor prin intermediul telefonului sau internetului.

- De la începutul pandemiei, ce măsuri ați întreprins pentru a proteja lucrătorii medicali AMT Buiucani și care este situația în prezent?

Am restricționat accesul pacienților în centrele medicilor de familie, cu excepția celora care aveau nevoie de asistență medicală imediată, am efectuat screeningul la intrările în policlinici. Și în prezent, pacienții care manifestă semne de boală respiratorie continuă să fie examinați în izolatoarele de la parterul instituției de către medicii de gardă. Medicii de aici au echipament medical de protecție diferit de cel purtat de către colegii care consultă în cabinete. Conform ordinului Ministerului Sănătății, în cabinete medicii de familie poartă obligatoriu mască, vizieră, mănuși si halat. Iar în izolatoare – costume speciale care protejează împotriva infecției COVID-19. Ținem cont de faptul că orice pacient care intră în policlinică poate fi un potențial infectat.

- În ce măsură reușiți să asigurați lucrătorii medicali cu echipamente medicale de protecție împotriva COVID-19?

Медицинский работник проводит тест на коронавирус - Sputnik Moldova
Mesajul medicilor: Fiecare persoană să respecte măsurile de protecție
Conform dispoziției Comisiei pentru situații excepționale, a fost extinsă posibilitatea achiziționării echipamentului medical de protecție și dezinfectanților în limita contractului de valoare mică până la 800 000 de lei, pe când în Legea cu privire la achiziții această sumă nu depășește 200 de mii de lei. Ca urmare, ne-am permis să cumpărăm cele necesare pentru protecția lucrătorilor medicali. De asemenea, am beneficiat de ajutor din partea Consiliului Municipal Chișinău și donații din partea unor pacienți. Personal, pandemia m-a învățat o lecție: informarea medicilor și pacienților, dotarea cu echipament medical de protecție și trierea persoanelor care intră în instituția medicală dau rezultate bune. Am ieșit din starea de urgență fără niciun lucrător medical infectat de COVID-19.

- Purtarea măștii de protecție este obligatorie la intrarea într-o instituție medicală. Cum procedați în cazurile când pacienții nu respectă această regulă?  

În prezent, pacienții vin fie programați, fie dacă se află în situație de urgență medicală. Pacientul este anunțat, în timpul programării, că trebuie să vină cu mască. Dacă vine fără mască, fiind programat, sau are nevoie urgent de asistență medicală, evident, îi primim în instituție, și îi oferim măști simple din bumbac. Dacă au însă semne de boală respiratorie, îl trimitem îi izolator, unde primește mască medicinală și este examinat de către medicul de gardă.  

În ce măsură reușesc medicii de familie și asistenții medicali să monitorizeze pacienții care fac tratament la domiciliu?  

În prezent, avem 43 de pacienți tratați la domiciliu, dintre care șapte au fost spitalizați. Medicii de familie sunt vigilenți, dacă știu că bolnavul are o comorbiditate, la apariția semnelor mai grave ale bolii, îi indică spitalizarea. Marea provocare pentru medicii de familie a fost, la începutul pandemiei, consultarea pacienților la telefon. Mai ales că avem de a face cu o boală nouă, care se manifestă mereu diferit. Anterior, nu a existat așa o reglementare din partea Ministerului Sănătății. Acum există și o platformă online, unde pacientul are posibilitatea să comunice cu medicul de familie, să-și evalueze starea de sănătate.

Mai multe detalii aflați din interviul audio.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0