Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Economist: Abia nepoții noștri vor putea îmbunătăți situația din țară

© Sputnik / Владимир Родионов / Accesați arhiva multimediaВиноградники в Молдавии
Виноградники в Молдавии - Sputnik Moldova
Abonare
Economistul Tatiana Lariușina a vorbit în studioul Sputnik Moldova despre consecințele guvernării oligarhice în țara noastră.

CHIȘINĂU, 11 iun – Sputnik. Multă lume a reacționat la evenimentele de acum un an cu însuflețire, atunci părea că tot ce a fost rău în viața noastră a rămas în trecut și va începe o viață normală. Însă evenimentele care s-au derulat din momentul înlăturării de la putere a lui Plahotniuc și fuga acestuia din țară au arătat că nu ne așteaptă deocamdată un viitor liniștit, iar până la bunăstare în țară este încă foarte departe. Potrivit economistului Tatiana Lariușina, în societate se simte o apatie, acest lucru este relevat și de sondajele de opinie, dar se vede și de comportamentul oamenilor.

Игорь Додон - Sputnik Moldova
Politică
Un an de la căderea regimului Plahotniuc

”Multe state au avut neșansa să se confrunte cu astfel de situații, inclusiv țările balcanice. De exemplu, în Serbia a existat o astfel de situație, când oamenii au încetat pur și simplu să mai meargă la alegeri, înțelegând că acest lucru nu mai are nicio tangență cu viața lor reală. Noi consideram că tot răul era întruchipat de o singură persoană și este suficient să fie scos acest om din sistem, pentru ca sistemul să se desființeze de la sine, dar s-a dovedit că nu este așa”, a menționat Lariușina.

În opinia economistului, lipsește și dialogul în interiorul țării – reprezentanții diverselor pături sociale, grupuri de populație nu sunt dispuși pur și simplu să se asculte unii pe alții.

”Pe lângă o astfel de pacoste cum este oligarhia, noi mai avem și multe alte lucruri, cum ar fi de exemplu criza identitară. Noi nu reușim deocamdată să ne înțelegem cine suntem, încotro ne îndreptăm și de ce este neapărat nevoie de o scindare geopolitică pentru a avea un trai normal”, a subliniat economistul.

În afară de aceasta, a declarat expertul, Moldova este o țară mică, cu resurse limitate, astfel că, atunci când constați pe un teritoriu atât de mic o îmbinare a atât de multor factori nefavorabili, începi să te simți la un moment dat complet neajutorat, ceea ce dă naștere la apatie. Nu numai Moldova a trecut prin astfel de etape, există o mulțime de astfel de exemple. De regulă, dacă nu se reușește soluționarea unor probleme de asemenea anvergură, pe care la avem noi actualmente în față, în perioada de viață a unei generații, atunci acestea rămân ”moștenire” pentru generația următoare.

”Partea activă a populației nu a făcut față acestei provocări astfel încât părinții noștri să aibă un trai liniștit la bătrânețe, iar copiii să aibă șansa unui nou viitor în propria țară. Va trebui să așteptăm până când lucrul acesta îl va face generația următoare”, a conchis Lariușina.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0