Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Întrebările cheie adresate maghiarilor de Viktor Orban

© AP Photo / MTI, Szilard KoszticsakHungarian Prime Minister Viktor Orban speaks during his joint press conference with Russian President Vladimir Putin in the Parliament building in Budapest, Hungary, Tuesday, Feb. 17, 2015. Putin is staying on a one-day working visit in the Hungarian capital.
Hungarian Prime Minister Viktor Orban speaks during his joint press conference with Russian President Vladimir Putin in the Parliament building in Budapest, Hungary, Tuesday, Feb. 17, 2015. Putin is staying on a one-day working visit in the Hungarian capital. - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Guvernul de la Budapesta a făcut publice cele 13 întrebări ce vor fi adresate opiniei publice din Ungaria în cadrul consultării naţionale despre măsurile care trebuie luate pentru relansarea economiei și pentru a combate pandemia.

BRUXELLES, 10 iun - Sputnik, Daniela Porovăț. Guvernul condus de Viktor Orban a publicat pe site-ul Executivului întrebările la care cetățenii unguri sunt invitați să răspundă în cadrul consultării naționale.

Prima întrebare îi invită pe cetățeni să opteze pentru măsurile pe care le-ar susţine în cazul unei reapariţii a epidemiei. Cele nouă opţiuni sunt: restricţii de circulaţie, distanţare fizică, purtarea măştii, închiderea graniţelor, închiderea şcolilor şi universităţilor şi "mutarea" lor pe patforme digitale, restricţionarea evenimentelor, menţinerea unui interval orar special de cumpărături pentru persoanele care au peste 65 de ani, limitarea exporturilor de echipamente pentru protecţia publicului şi parcarea liberă.

Сыроварня, архивное фото.  - Sputnik Moldova
Râuri de lapte și maluri de cașcaval: Cum să cucerim Europa cu produsele noastre
Următoarele întrebări se referă la nivelul de pregătire care ar trebui menţinut în sistemul de sănătate, modalităţi de a asigura o mai bună protecţie a azilelor, producţia de echipamente de protecţie în Ungaria, accesul gratuit la internet pentru gospodăriile cu copii şi cadre didactice în timpul epidemiei, precum şi implementarea unui serviciu naţional de monitorizare epidemiologică, pe bază permanentă.

Și economia ocupă un loc important în consultarea națională anunțată de Viktor Orban, întrebările arătând determinarea premierului de a continua pe linia suveranistă care l-a consacrat. Astfel, cetăţenii vor fi întrebaţi dacă băncile şi multinaţionalele ar trebui să contribuie la costurile generate de epidemie, dacă trebuie încurajată preferinţa pentru produse şi servicii ungureşti şi dacă trebuie promovat turismul în ţară. Cetăţenilor li se va cere totodată părerea despre oportunitatea menţinerii schemelor de protejare şi creare de locuri de muncă şi după epidemie.

Nici George Soros nu este uitat, cunoscută fiind campania pe care Viktor Orban a duce împotriva manevrelor controversatului miliardar. Astfel, consultarea națională îi va întreba pe cetățenii unguri și cu privire la ideea susţinută de magnat de a emite obligaţiuni nerambursabile (așa numitele bonduri perpetue) pentru a atenua impactul economic al epidemiei, iar ungurii vor fi întrebaţi dacă resping acest plan de "a îndatora pentru multă vreme Ungaria".

Курс валют - Sputnik Moldova
Impactul COVID-19 asupra pieței valutare din Moldova – opinia expertului economic
O întrebare interesantă se referă la protejarea companiilor ungare de tentative "ostile" de preluare, aceasta fiind o practică curentă în perioade de criză de care companiile mari pot să profite achiziționând la prețuri derizorii domenii strategice, o temă care ar trebui să preocupe, de altfel, și România, ca și multe dintre întrebările puse de Viktor Orban cetățenilor unguri.

Deloc întâmplător, ultimele două întrebări puse de guvernul de la Budapesta se referă la migraţie şi la oportunitatea continuării politicilor anti-migraţie ale Executivului şi a controlului strict la graniţele Ungariei. Viktor Orban dovedește că nu se dă învins de presiunile UE și îi întreabă pe cetățeni dacă guvernul ar trebui să menţină interdicţiile impuse migraţiei chiar şi cu preţul unui "conflict cu Bruxellesul".

Chestionarul va fi expediat prin poştă către toate locuințele din Ungaria şi va putea fi returnat până pe 15 august, iar pe baza răspunsurilor primite Viktor Orban își va putea întemeia politica sa de susținere a economiei naționale în pofida tuturor încercărilor Bruxelles-ului de a-l îngenunchea.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0