Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Expert: A fost totuși un moment negativ în cadrul evenimentelor de acum un an

© Sputnik / Miroslav RotariȘedința parlamentului 08 iunie 2019
Ședința parlamentului 08 iunie 2019 - Sputnik Moldova
Abonare
Zilele acestea se face un an de la evenimentele care au dus la schimbarea puterii în Moldova. Politologul Corneliu Ciurea a reflectat în studioul Sputnik Moldova dacă a fost oportună implicarea diplomaților străini atunci sau totul putea fi realizat cu forțe proprii.

CHIȘINĂU, 9 iun – Sputnik. Acum un am, în Moldova s-a produs un eveniment care era așteptat de toată lumea – țara a început să se elibereze de regimul oligarhic.

Игорь Додон - Sputnik Moldova
Politică
Un an de la căderea regimului Plahotniuc
Luni, 8 iunie, primele persoane în stat au amintit cum s-a întâmplat totul. Într-o postare pe rețelele de socializare, președintele Igor Dodon a menționat că oamenii au uitat repede sub ce regim opresiv a existat Republica Moldova în ultimii ani, până în luna iunie a anului trecut.

Filip: PDM își recunoaște greșelile din trecut>>>

Potrivit șefului statului, mulți consideră că guvernarea oligarhică este a doua cea mai grea perioadă din istoria țării, după conflictul tragic de pe Nistru în 1992. Și Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a avut un mesaj legat de evenimentele din iunie 2019. Ea a menționat că atunci forțe politice cu poziții diferite s-au unit în numele unor scopuri comune – eliberarea statului din captivitate.

Însă există în acele evenimente de acum un an și acea ”lingură de dohot”, consideră unii analiști.

”Eu aș fi preferat ca să se ajungă la consensul politic fără ca puterile mondiale să exercite influență asupra partidelor noastre politice. Din punctul meu de vedere, ar fi fost mai bine dacă Năstase, Sandu și Dodon ar fi ajuns de sine stătător la o înțelegere, dar nu pentru că au fost impulsionați să facă asta”, a declarat politologul Corneliu Ciurea.

În general însă el consideră că bilanțul evenimentelor care s-au produs poate fi considerat, fără îndoială, unul pozitiv. Doar că, în cazul în care politicienii noștri ar fi încheiat alianța pornind de la propriile considerente, și nu acceptând tot a fost pus la cale pentru ei și în locul lor, lucrul acesta s-ar fi reflectat mult mai favorabil asupra imaginii Republicii Moldova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0