Ultimul mare prieten al lui Ceaușescu intervine în scandalul din SUA: o adevărată lecție!

© AP Photo / AnonymousДжимми Картер
Джимми Картер  - Sputnik Moldova
Abonare
În 1971, spunea: ”Timpul discriminării rasiale s-a terminat”. Acum, ”cu mare întristare și dezamăgire, repet aceste cuvinte astăzi, aproape cinci decenii mai târziu”.

BUCUREȘTI, 5 iun – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Cel din urmă reprezentant al generației șefilor de stat din anii 70 – și ultimul prieten al conducătorului României, Nicolae Ceaușescu, fostul preşedinte american (1977-1981) Jimmy Carter a intervenit public în scandalul din SUA.

Carter, ajuns la 95 de ani se declară profund îndurerat de ”tragicele nedreptăţi rasiale” şi ”actele de cruzime totală”, și atrage atenția că acestea ”subminează" democraţia americană”

Alături de soția sa, Rosalynn, fostul preşedinte democrat se declară ”îndurerați de tragicele nedreptăţi rasiale și de consecințele provocate în întreaga noastră națiune în ultimele săptămâni”.

”Inimile noastre sunt alături de familiile victimelor și de toți cei care se simt fără speranță în fața discriminării rasiale omniprezente și a cruzimii directe”, spune Carter. ”Cu toții trebuie să dăm în vileag imoralitatea discriminării rasiale”.

Pe de altă parte, spune vechiul prieten al României, ”violența, fie că este instigată spontan sau conștient, nu este o soluție”.

”Ca un bărbat alb din Sud, știu prea bine impactul segregării și al nedreptăților asupra afro-americanilor - ca politician, am simțit o mare responsabilitate de a aduce echitate în statul meu și în țara noastră”.

Carter amintește că în discursul său inaugural din 1971, în calitate de guvernator al Georgiei, a spus: ”Timpul discriminării rasiale s-a terminat”.

”Cu mare întristare și dezamăgire, repet aceste cuvinte astăzi, aproape cinci decenii mai târziu”, spune fostul președinte care, de când am părăsit Casa Albă, în 1981, s-a străduit să promoveze ”drepturile omului în țări din întreaga lume”.

Vă iubim: un polițist  american a îngenucheat în fața protestatarilor din California  - Sputnik Moldova
Video
Vă iubim: Un polițist american a îngenuncheat în fața protestatarilor din California
”În această căutare, am văzut că tăcerea poate fi la fel de mortală ca și violența”, spune Carter. ”Oamenii cu putere, privilegii și conștiință morală trebuie să se ridice în picioare și să spună „nu mai mult” unui sistem de poliție și justiție discriminatoriu rasial, disparități economice imorale între alb și negru și acțiuni guvernamentale care subminează democrația noastră unificată”.

Jimmy Carter atrage atenția că ”suntem responsabili pentru crearea unei lumi a păcii și egalității pentru noi înșine și generațiile viitoare”.

Avem nevoie de o guvernare la fel de bună ca cetățenii pe care îi conduce - și ”suntem mai buni decât (arată) această situație, scrie fostul președinte american într-un comunicat, transmite CNN.

Pe scurt, o adevărată lecție pentru prezent a ultimului reprezentant al unei epoci de pace și deschidere în lume – care avea să se sfârșească odată cu mandatul său.

© AP Photo Jimmy Carter și Nicolae Ceaușescu
Ultimul mare prieten al lui Ceaușescu intervine în scandalul din SUA: o adevărată lecție! - Sputnik Moldova
Jimmy Carter și Nicolae Ceaușescu

Reamintim că Jimmy Carter a primit vizita de stat a președintelui României, Nicolae Ceaușescu, prilej cu care a declarat că este încântat să îl întâmpine pe ”marele conducător al unei mărețe țări” – desigur, un discurs cu totul diferit față de cele cu care suntem obișnuiți astăzi. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0