Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Expert, despre probabilitatea izbucnirii unor proteste în Moldova, similare celor din SUA

© Sputnik / Miroslav RotariVictor Juc
Victor Juc - Sputnik Moldova
Abonare
În cadrul unei emisiuni realizate la Radio Sputnik Moldova, politologul Victor Juc a comentat evenimentele din SUA, unde au izbucnit revolte după ce a fost omorât un afro-american, și a spus dacă un astfel de scenariu ar putea fi realizat și în Moldova.

CHIȘINĂU, 4 iun - Sputnik. Protestele din Statele Unite au început pe 25 mai, după moartea afro-americanului George Floyd în Minneapolis, Minnesota. Floyd a fost reținut de polițiști, dintre care unul l-a pus la pământ și i-a pus genunchiul pe gât, apăsându-l la pământ pentru cel puțin cinci minute. După aceea, Floyd a fost transportat la spital, unde a și murit.

Полиция во время протестов в США - Sputnik Moldova
Americii i se oferă posibilitatea de a alege între rasism și anarhie

Protestele care au izbucnit în Minneapolis s-au transformat în revolte și s-au răspândit în alte state. Conform ultimilor date, revoltele au cuprins cel puțin 140 de orașe, iar pe 29 mai au început proteste și confruntări cu poliția la Washington, lângă Casa Albă.

Potrivit politologului Viktor Juc, protestatarii din Statele Unite luptă acum, în primul rând, pentru drepturile lor civile, deoarece consideră că poliția din Statele Unite are prea multe puteri de care reprezentanții legii adesea abuzează. Acum societatea civilă discută despre necesitatea ca Poliția să-și revizuiască acțiunile cu privire la potențialii infractori.

Mai întâi este necesar să se facă un avertisment într-un anumit fel că se va aplica forța, de exemplu, să se tragă odată în sus și abia după aceasta, dacă persoana nu a reacționat în vreo somație să se recurgă la măsuri mai dure. Juc a menționat că exemplul George Floyd este unul foarte grăitor. În primul rând, în cazul lui Floyd ar fi fost necesară aplicarea unei măsuri preventive, li abia după asta ar fi fost cazului unor acțiuni mai dure.

”Ceea ce se întâmplă la Washington este, pe de o parte, o luptă pentru drepturile lor civile, iar pe de altă parte, un protest împotriva samavolniciei oamenilor legii. Astfel de proteste au mai fost și înainte în Statele Unite, se întâmplă o dată la câțiva ani", a subliniat Juc.

Proteste în SUA - Sputnik Moldova
Alertă în SUA: Mutare masivă de trupe ale Pentagonului către Washington
În ceea ce privește posibilitatea derulării unui astfel de scenariu în Moldova, Juc consideră că acest lucru este practic imposibil. În primul rând, în Moldova, poliția nu are încă autoritatea de a aplica astfel de măsuri dure asupra celor reținuți și, în al doilea rând, cetățenii noștri sunt încă străini de acțiunile pe care le vedem în imaginile din SUA, unde protestatarii incendiază mașini, sparg geamurile și jefuiesc. Până la urmă, este greu să ne imaginăm că în Moldova sunt posibile demonstrații masive în apărarea drepturilor civile.

”Am avut ultimele manifestații în 2015 - începutul lui 2016, dar au fost dintr-un motiv complet diferit: lichidarea mai multor bănci comerciale, iar oamenii au ieșit din cauză că s-au considerat înșelați. Cred că atât cultura politică, cât și cea civilă din Moldova nu au ajuns la acel nivel încât oameni să se lupte pentru drepturile lor civile. Prin urmare, este dificil să ne imaginăm că ceea ce se întâmplă în SUA se va întâmpla în Moldova ", a spus Juc.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0