Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Util pentru femeile victime ale violenței: Ce trebuie să facă atunci când sunt amenințate

© Sputnik / OsmatescoArina Țurcan-Donțu
Arina Țurcan-Donțu - Sputnik Moldova
Abonare
Sfaturi pentru femeile victime ale violenței în familie, din partea avocatei Centrului de Drept al Femeilor, Arina Țurcan-Donțu.
Util pentru femeile victime ale violenței: Ce trebuie să facă atunci când sunt amenințate

Multe femei ar putea preveni violența din partea partenerilor de viață, dacă ar apela din timp la serviciile gratuite de asistență psihologică și juridică sau la 112. Ele nu fac acest lucrudin necunoaștere, teama de ”gura lumii” sau deoarece consideră că nu este momentul potrivit. Avocata Centrului de Drept al Femeilor, Arina Țurcan-Donțu a explicat, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, în ce circumstanțe victimele violenței în familie trebuie să solicite ajutor și ce măsuri trebuie să întreprindă preventiv.

”Deseori, există percepția că violența în familie este doar atunci când victima este lovită. În realitate, violența înseamnă certuri, dorința partenerului de a-și impune voința, amenințarea cu răfuiala fizică. Ca urmare, victima trebuie să solicite ajutor de fiecare dată când se simte în pericol. În acest mod, vom putea evita violența fizică sau situații tragice”, a menționat Arina Țurcan-Donțu.

La nivel național, există două linii telefonice gratuite, la care victimele violenței în familie pot suna și solicita asistență: 080088008 și 080080000.

”Există telefonul de încredere pentru femei - 080088008. La această linie telefonică femeile primesc consiliere, inclusiv sfaturi utile cum să reacționeze în situații de criză sau cum să beneficieze de serviciile oferite în asemenea cazuri. De asemenea,  avem o linie telefonică gratuită de consiliere juridică a victimelor violenței în familie – 080080000, unde pot primi consultații juridice, inclusiv referitor la obținerea ordonanței de protecție și alte aspecte ce țin de protecția victimei”, a relatat Arina Țurcan-Donțu.

Avocata recomadă femeilor cu parteneri abuzatori să aibă mereu la îndemână aceste două numere de telefoane, telefonul mobil, actele de identitate și cheile de la locuință.

”Persoana care se află în situații de violență să aibă mereu la îndemână telefonul. Dacă sună la 112, să spuna imediat adresa, pentru că există riscul ca abuzatorul să o deposedeze de telefon. O altă recomandare este să noteze pe hârtie acele două numere de telefoane de încredere, să aibă mereu acces la ele, ca să poată suna imediat când ajunge  în situații de criză. De asemenea, la îndemâna victimei trebuie să se afle actele de identitate și cheile de la locuință, ca să poată ieși imediat ce se simte amenințată”, a explicat Arina Țurcan-Donțu.

Mai multe detalii aflați din fișierul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0