Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Economist: Nici nu ne-am putut imagina că vom avea un astfel de an

© Sputnik / Яков Берлинер / Accesați arhiva multimediaВиноградники Молдавии
Виноградники Молдавии - Sputnik Moldova
Abonare
Unii experți le prezic probleme serioase vinificatorilor moldoveni, cauzate de pandemie. Cât de întemeiate sunt aceste îngrijorări? Iată ce crede președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Vladimir Golovatiuc.

CHIȘINĂU, 3 iun – Sputnik. Sectorul vitivinicol din Moldova trece printr-o nouă criză, menționează experții Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) Viitorul. În mod paradoxal, cel mai rentabil domeniu al economiei moldovenești are de suportat cel mai des anumite ”lovituri” destul de sensibile, fiind predispusă la ascensiuni și căderi, a menționat economistul  Vladimir Golovatiuc în studioul Sputnik Moldova.

”Din păcate, în istoria mai nouă a Moldovei au fost mai multe ascensiuni și căderi, nu întotdeauna condiționate economic. Dacă acum se va întâmpla așa cum prognozează experții IDIS Viitorul, atunci reducerea veniturilor vinificatorilor în acest an va avea un temei strict economic – seceta, scăderea cererii”, a declarat Golovatiuc.

Ion Luca - Sputnik Moldova
Vinificator: Stăm cu vinurile în depozite și ne uităm la ele - nu avem unde să le vindem
Însă cataclismele naturale cum ar fi pandemia, condițiile meteorologice nefavorabile sunt factori asupra cărora nu ai cum să influențezi. Și au de suferit în această situație nu numai vinificatorii, ci și mulți alți producători agricoli. Anul trecut, Moldova a reușit să obțină eliminarea taxelor la exportul producției moldovenești pe piața rusească, însă nimeni nici nu și-a putut imagina că vom avea un astfel de an, care va lovi într-atât economia noastră.

”Cine își mai amintește de o asemenea primăvară? Evident, aceasta nu poate să nu influențeze. Însă știu că Guvernul întreprinde foarte multe acțiuni pentru ca ceea ce va fi produs să ajungă la cumpărătorul de peste hotare iar producătorii noștri să-și obțină veniturile. În Moldova ne-am confruntat cu probleme de tot felul – și legate de climă, și politice, cum ar fi embargoul. Însă acum este vorba de factori care nu depind de autorități”, a subliniat Golovatiuc.

Potrivit președintelui Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Guvernul face acum tot ce este posibil, negociază cu angrosiștii, cu rețelele comerciale, care manifestă disponibilitatea  de a accepta producția moldovenească peste hotare.

”Noi ne-am așteptat că anul acesta va fi unul de cotitură: proiecte investiționale, exporturi – am contat că lucrurile se vor derula cum nu se poate mai bine. Dar s-a întâmplat cu totul altfel”, a conchis Golavatiuc.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0