Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Copiii sunt ajutați să facă față stresului și depresiei în perioada pandemiei - Detalii

© Sputnik / Rodion ProcaLudmila Sîrbu
Ludmila Sîrbu - Sputnik Moldova
Abonare
Elevii din țara noastră sunt ajutați să facă față stresului și depresiei, în cadrul Programului ”Aleg să mă simt bine”. Detalii a oferit, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, Ludmila Sîrbu, analistă de Programe Tineret în cadrul Fondului ONU pentru Populație.
Copiii sunt ajutați să facă față stresului și depresiei în perioada pandemiei- Detalii

Peste 187 de milioane de adolescenți sunt afectați psihologic din cauza noului mod de viață impus de pandemia COVID-19, potrivit UNFPA. Aceste statistici includ și tinerii din țară noastră, care suferă de anxietate și stres, ca urmare a izolării la domiciliu. Pentru a-i ajuta să facă față acestor stări,  Ministerul Educației și Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) desfășoară Programul „Aleg să mă simt bine”. Este vorba despre 24 de lecții interactive on-line, prezentate de către psihoterapeuții de familie Daniela Terzi-Barbăroșie și Sergiu Toma.

”Lecțiile sunt desfășurate de două ori pe săptămână, în zilele de miercuri și sâmbătă, și sunt transmise în regim LIVE pe pagina de Facebook a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. O lecție durează 45 de minute, timp în care psihoterapeuții le oferă tinerilor sfaturi practice despre cum să-și păstreze echilibrul emoțional,  să folosească eficient calculatorul, să se recreeze și să relaționeze armonios cu membrii familiei. Discuțiile vizează accesul la servicii de sănătate și relațiile copii-părinți”, a relatat Ludmila Sîrbu.

Discuțiile din cadrul lecțiilor on-line a scos la iveală un fenomen grav:  izolarea la domiciliu a creat mai multe premise pentru certuri între membrii familiei.  

”Mai mulți tineri au spus că părinții se ceartă mai des sau decid să divorțeze. Copiii îi întreabă pe psihoterapeuți cum să procedeze în aceste situații. De asemenea, ei abordează, în timpul discuțiilor, subiecte ce țin de relația cu prietenii și cea de dragoste”, a precizat Ludmila Sîrbu.

Lecțiile sunt ascultate nu doar de copii. 70 la sută dintre urmăritori sunt adulți – părinți, învățători și psihologi.

”Am observat că 30% sunt tineri. Dintre ei, circa 70% sunt din mediul rural.  După fiecare sesiune, facem un video de 5 minute, care include mesajele importante discutate – secvențe din discursul psihoterapeuților, discuția dintre psihoterapeuți și participanți, imagini video. Aceste filmulețe le distribuim  pe rețelele de socializare și youtube”, a subliniat Ludmila Sîrbu.  

Programul ”Aleg să mă simt bine” va finaliza în iulie, 2020. Mai multe detalii găsiți în fișierul audio.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0