Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Kosîh: Ziua Memoriei, marcată în Bulgaria pe 2 iunie, are legătură și cu Moldova

© Sputnik / Rodion ProcaОлег Косых
Олег Косых - Sputnik Moldova
Abonare
Pe 2 iunie, bulgarii din întreaga lume sărbătoresc ziua de pomenire a lui Hristo Botev - zi în care este cinstită memoria celor care au murit pentru eliberarea Bulgariei de sub jugul otoman. Mai multe aflați de la președintele fundației ”Spiritul Bulgar”, Oleg Kosîh.

CHIȘINĂU, 2 iun - Sputnik. Pentru fiecare bulgar, Ziua lui Botev, ziua tuturor celor căzuți pentru eliberarea națională și socială a Bulgariei de jugul otoman, este o dată deosebit de importantă. Cu toate acestea, Hristo Botev, eroul național al Bulgariei, este direct legat de țara noastră. Potrivit directorului Fundației Spiritului Bulgar, Oleg Kosîh, Hristo Botev a locuit ceva timp pe teritoriul Basarabiei, care la acea vreme făcea parte din Imperiul Rus, a lucrat ca învățător în mai multe sate basarabene pe parcursul a mai multor ani.

”Botev a vizitat și Chișinăul, unde a existat o comunitate bulgară destul de mare. Și dintr-un motiv întemeiat la Chișinău există strada Hristo Botev și un monument în cinstea lui. În acei ani, mișcarea revoluționară de eliberare națională din Bulgaria devenea tot mai puternică. Și oamenii care au luptat pentru eliberarea Bulgariei de sub jugul turcesc au găsit sprijin în Basarabia”, a spus Kosîh.

Potrivit interlocutorului, pe teritoriul Basarabiei participanții la mișcarea de eliberare și-au publicat literatura, au strâns fonduri pentru a lupta pentru eliberarea Bulgariei și mulți reprezentanți ai inteligenței bulgare și-au găsit refugiu aici.

”În Basarabia era o mulțime de comercianți și fermieri bulgari. În Chișinău, pe Ștefan cel Mare 73, a fost amplasată mahalaua armenească. Aici s-a format miliția bulgară, care a mers cu armata rusă în Balcani în 1877”, a declarat Oleg Kosîh.

În aceste condiții, se poate consideră că eliberarea Bulgariei la Chișinău, afirmă președintele fundației ”Spiritul Bulgar”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0