Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Poliția oferă detalii despre protestul de astăzi: Din ce cauză s-a ajuns la altercații

© Sputnik / Александр СуруПротест ветеранов вооруженного конфликта на Днестре
Протест ветеранов вооруженного конфликта на Днестре - Sputnik Moldova
Abonare
Inspectoratul General al Poliției a prezentat mai multe detalii despre protestul organizat astăzi de un grup de veterani, participanți la conflictul de la Nistru.

CHIȘINĂU, 31 mai - Sputnik. Poliția informează că protestul organizat astăzi în centrul Capitalei s-a desfășurat cu încălcarea prevederilor adoptate de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, care stipulează clar că nu sunt permise întrunirile mai mari de 50 de persoane și că acestea pot avea loc doar cu respectarea măsurilor antiepidemice. 

IGP precizează că organizatorii au obținut aprobare de la Primăria Chișinău de a organiza o manifestație la care să participe cel mult 50 de persoane. Cu toate acestea, în centrul Capitalei s-au aflat aproximativ 200 de oameni. 

În plus, întrunirea urma să aibă loc în Piața Marii Adunări Naționale, însă organizatorii au îndemnat oamenii să se deplaseze la Parlament, unde a fost amplasată o scenă improvizată într-un autocamion, pe carosabil.

„În contextul în care în declarația notificată la Primărie locul desfășurării măsurii de protest era PMAN, iar anumite mijloace tehnice și unități de transport nu au fost menționate în declarație, forțele de ordine au dispus verificarea autocamionului cu scena improvizată, moment în care participanții la protest au forţat cordonul format din carabinieri și au pornit altercațiile. Cu atât mai mult că unitatea de transport amplasată pe carosabil crea un pericol pentru circulația rutieră”, menționează Poliția într-un comunicat de presă.

Oamenii legii afirmă că participanții la protest au folosit un limbaj agresiv și au continuat deplasarea spre Parlament, iar la intersecția bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt cu strada Sfatul Țării au forțat cordonul forțelor de ordine și au blocat drumul. 

Протест ветеранов вооруженного конфликта на Днестре - Sputnik Moldova
Societate
Încă un protest pe timp de pandemie: Mai mulți veterani s-au adunat în fața Parlamentului

Protestatarii nu s-au supus ordinelor legale și au aplicat violența asupra forțelor de ordine. Astfel, a fost necesară suplimentarea numărului polițiștilor. 

„Mai târziu, în rezultatul discuțiilor dintre poliție și protestatari, ultimilor li s-a permis accesul pentru a continua protestul, dar cu respectarea ordinii publice, ținând cont de faptul că Parlamentul este un obiectiv strategic. În tot acest timp, angajații poliției au asigurat buna desfășurare a evenimentului, siguranța participanților la protest și a traficului rutier”, menționează IGP. 

Poliția remarcă faptul că protestatarii au încălcat hotărârea Comisiei pentru Sănătate Publică. Pe lângă faptul că întrunirea a depășit 50 de persoane, manifestanții nu au purtat măști de protecție și nu au păstrat distanța socială. Oamenii legii informează că toate acțiunile ilegale admise în cadrul manifestației sunt înregistrate și documentate.

Manifestanții au cerut îmbunătățirea situației sociale și au acuzat guvernanții de neîndeplinirea înțelegerilor la care s-a ajuns anterior.

Ordinea publică a fost asigurată astăzi de către 350 angajați ai Inspectoratului General al Poliției, 200 de militari ai Inspectoratului General de Carabinieri și 22 de angajați ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0